Offentliggjorde posisjonen til millioner av mobiler

Offentliggjorde posisjonen til millioner av mobiler

Google skal ha kartlagt posisjonen til millioner av bærbare og mobiler verden rundt.

Denne våren har både Apple og Google vært i vinden for hvordan enheter de selger skal ha samlet inn lokasjonen til enhet og bruker til enhver tid.

I følge PC World i USA er det nå avdekket at selskapet ikke bare har samlet inn posisjonen til millioner av enheter med trådløse nettverkssamband. De skal også ha vært fritt tilgjengelig for alle å spore enhetene på Internett.

Mange bekker små

Kartleggingen skal ha forekommet gjennom innsamling av lokasjonsdata fra bilene som fotograferer gatene til «street view»-tjenesten under karttjenesten til Google. De skal i tillegg ha samlet inn plassering og identifikator (MAC-adresse) til trådløse basestasjoner i områdene de kjørte gjennom. I tillegg skal mobiltelefoner som kjører Android ha sendt fra seg identifikatorer til trådløse nettverk nær seg når de koplet seg til Internett via datanettene.

Koplingen av adresser fra gatefotografering til basestasjoner, og lokasjonsinformasjon fra mobile enheter med basestasjoner gir god oversikt hvor alle enheter som kopler til disse nettverkene er.

Disse lokasjonsdataene er samlet inn med forklaringen at informasjonen skal brukes til å optimere tilbudet til kunder og brukere. Dette var også grunnen Apple oppga før de endret sitt os med muligheten for å skru av denne kartleggingen i mai. Da hadde selskapet høstet massiv kritikk.

Les mer: Apple med kjapp fiks av stedsdata-lagring

Bøtelagt i Frankrike

Det er de franske datavernmyndighetene (CNIL) som skal ha avdekket kartlegging av posisjonsdata fra gatefotograferingen. I mars skal de ha ilagt Google en bot på 100 000 euro, eller 776 000 kroner, for å krenke personvernet. For noen uker siden ble det klart at alle posisjonsdata var gjort tilgjengelig fra Google. Denne uka ble det klart at disse opplysningene også var kombinert med posisjonsdata for mobile klienter. Slik kunne i teorien utviklere lage applikasjoner som sporet hvor visse mobile enheter var til enhver tid.

Google har foreløpig ikke ville kommentere de nyeste opplysningene som har kommet fram.