Office for iPhone er her

Office for iPhone er her

Microsoft lanserer Office for iOS - på en måte.

Fredag i forrige uke lanserte Microsoft i all beskjedenhet Office for iPhone.

Og ikke med brask og bram, men i all stillhet med en blogg-post. Komplett i skyggen av Apples egen iWork for iCloud-demo under WWDC-åpningstalen - og antakelig med overlegg.

Om du er konspiratorisk nok, vil du legge sammen to og to og komme frem til at Apple visste dette (siden de kontrollerer iTunes Store) og kom med en pre emptive strike da de (noe overraskende) viet iWork for iCloud tid under åpningstalen.

Office 365 vs. iWork for iCloud

Men ved nærmere ettersyn kan de to tjenestene ikke sammenliknes direkte. iWork for iCloud, som er tilgjengelig i beta for utviklere, er egentlig en parallell til Office web apps.

Og det Microsoft nå har lansert på konkurrentens platform, er ikke en fullverdig Office-pakke. Det er mer enn web apps, riktignok, men det er kun en begynnelse. Og ingen iPad-versjon så langt - her kan vi igjen spekulere i at man ønsker å beskytte sin egen haltende Windows 8 nettbrett-satsning, som ikke akkurat har skutt ut av startgropen.

Office Mobile for Office 365

Så hva er Office Mobile for iPhone? Den offisielle, fulle tittelen er Office Mobile for Office 365-abonnenter. Og der kommer vi til sakens kjerne: Vi snakker ikke om en (mer eller mindre) fullverdig og frittstående iOS-versjon av Word, Excel eller PowerPoint. Dette er et tilbud for Office 365-kunder, altså de som er villige til å betale 800 kroner årlig eller 8o kroner måneden (Office 365 Home Premium) for Office-pakken som også er tilgjengelig i skyen.

Du får riktignok lagringsplass på SkyDrive og Skype-kreditt med i prisen, i tillegg til fem brukerlisenser - men vi er altså et helt annet sted enn Apple, som tilbyr iWork for iCloud gratis (kryss-platform). Forøvrig koster Apples apper i iWork-sviten 70 kroner stykket for iOS eller 140 kroner for OS X - og iCloud kan du også få gratis med 5 GB lagringsplass i skyen inkludert.

Microsoft Office Mobile er den offisielle Office-ledsageren og er optimalisert for din iPhone. Med Office Mobile kan du åpne, vise og redigere Microsoft Word-, Microsoft Excel-, og Microsoft PowerPoint-dokumenter fra nær sagt hvor som helst. Takket være støtten for diagrammer, SmartArt-grafikk og former ser dokumentene ut som originaldokumentene også når de vises på telefonen din. Formateringen og innholdet forblir intakt selv hvis du gjør raske endringer eller legger til kommentarer i et dokument.

Hovedfunksjoner

Med Office Mobile 365 kan du åpne Office-dokumenter på din iPhone for visning og redigering. Dette forutsetter at disse bor enten på SkyDrive eller SharePoint (dersom bedriften din har integrert støtte for det). Har du MS Office 2013 på en Windows-boks, kan du få tilgang til nylig viste dokumenter også på mobilen.

Du kan også skape nye Word eller Excel-dokumenter, men ikke PowerPoint. Office-dokumenter som er vedlagt en e-post, kan også vises og redigeres.

Pakken inkluderer ikke OneNote eller Outlook - førstnevnte finnes fra før som en egen iOS-app, og Outlook Mobile er nok en tjenesten som Microsoft ønsker å holde for seg selv på Windows-telefoner. Heldigvis har Apple bygget inn støtte for Exchange ActiveSync i e-postprogrammet under iOS.

Sa hvor nyttig blir dette? For mange vil det påkrevde Office 365-abonnementet være en for høy terskel til å bry seg til å begynne med. Dessuten er redigeringsmuligheten i appen (foreløpig) begrenset, så vi ser vel ikke for oss finansnæringen kreere komplekse Excel-regneark på en iPhone på flyet. Og en iPhone-skjerm er ikke større enn den er - hadde vi bare fått iPad-støtte...

Men om ikke annet vil den komme godt med for å vise Office-e-postvedlegg med tilnærmet riktig formatering, og det er da noe. Og så kan man presentere fra PowerPoint om du skjerm-deler med et Apple TV-oppsett.

Tilgjengelighet

Du kan laste ned Office Mobile for Office 365 til iPhone 4 og senere gratis fra iTunes AppStore her . Se en promo-video nedenfor. Via Microsoft