Ofrer ytelse for lavere pris

Ofrer ytelse for lavere pris

Etter å ha dominert nettverkslagringen i Norge tar Hewlett-Packard mål av seg til å dominere lagring ved hjelp av ip.
- Vår lansering av ISCSI er et signal på at vi tror på volum av denne teknologien i 2006, sier Arild Saghagen, senior produktsjef i Hewlett-Packard.

ISCSI (Internet Small Computer System Interface), er en standard som ble godkjent i 2003 for lesing av data i blokker tilsvarende Fibre Channel.

I andre kvartal 2005 oppnådde Hewlett-Packard (HP) en markedsandel på 44,3 prosent av omsetningen i det norske markedet av lagringssystemer til lagringsnett.

HP tilbyr tre alternative lagringssystemer; XP for de store, EVA for de fleste og MSA for de små. Etter at EVA fikk tre nye modeller i sommer har interessen for dette lagringssystemet tatt seg opp.

Ikke sett nytten

Arild Saghagen mener bedrifter i smb-markedet ikke har sett nok nytte for å investere i Fibre Channel.

Det er teknologien med Fibre Channel, lagringssvitsjer og nettverkskort (Host Bus Adapter) som både koster og krever egen kompetanse. Spesialister på lagringsnett har ikke mindre virksomheter hatt råd til å ansette.

Derfor er lagringsnett med ip-protokollen langt enklere å håndtere. Hensikten med lagringssystemer på nettet er å forenkle tilgangen til data for applikasjonene og brukerne.

For bruk av filer over lokalnettet har ip vært benyttet i mange år, NAS (Network Attached Storage). NAS egner seg for tekst og tekniske data hvor filen representerer den viktige informasjonen.

I samband med lagringssystemer på nettet hvor bare en blokk med data skal brukes, benyttes Fibre Channel og ISCSI. Blokker med data passer for transaksjoner som lagres i tabeller i databaser.

I praksis betyr ISCSI at lagringsprotokollen SCSI benytter et dedikert gigabit Ethernet for tilgang til platelagrene.

Bedre pris

Siden ISCSI benytter tcp/ip for overføring av data, er administrasjonen mer omfattende enn den er for lagringsprotokollen Fibre Channel. Konsekvensen er at ISCSI ikke er fullt så effektiv.

- ISCSI har god ytelse, men ikke så god som Fibre Channel. Ytelsen er 30 prosent lavere, sier Arild Saghagen.

Men prisen er fordelaktig. Et styringssystem med MSA 1510i med fire tilkoblinger og svitsj for åtte tilkoblinger koster rundt 65.000 kroner. Tjenestemaskinene bruker sitt integrerte nettverksktilkoblinger.

Et tilsvarende MSA 1500 for Fibre Channel med tilkobling til fire tjenestemaskiner kommer på rundt 105.000 kroner.

En av grunnene til at det er rimeligere er at for ISCSI benytter HP sin egen svitsj Procurve mens for Fibre Channel benyttes en lagringssvitsj fra Brocade.

Selv om MSA 1510i er beregnet for mindre behov har systemet kapasitet for fire lagringshyller for SCSI, eller åtte for SATA (Serial Advanced Technology Attachment). Det tilsvarer 56 platelagre med SCSI, alternativt 96 med SATA. Det gir en maksimal kapasitet på 14 respektive 24 TB.