Øker rekkevidden på adsl

Tyske forskere utvikler en teknologi som skal redusere forstyrrelser på dsl-linjer og forlenge rekkevidden med inntil 20 prosent.

Det tyske teleselskapet Vierling samarbeider med forskere ved Friedrich-Alexander universitetet i Nuremberg for å utvikle en teknologi kalt Interference cancellation (IFC).

 

Hensikten med teknologien er å øke rekkevidden på en dsl-linje (digital subscriber line), slik at også folk som befinner utenfor sentrale strøk kan få tilgang til bredere bånd.

 

Prosjektet ledes av professor Johannes Huber som hevder det er mulig å øke rekkevidden på eksisterendekobberlinjer med rundt 20 prosent.

 

Mer stabilt

 

I praksis innebærer teknologien at man analyserer trafikken i nettet og kompenserer for forstyrrelser ved å sende ut et motsignal. Resultatet er høyere båndbredde og et mer stabilt signal.    

 

I dag er det ikke mulig å levere dsl-signaler stort lengre enn 3.500 – 4.000 meter vekk fra en telefonsentral. Ved å satse videre på IFC-teknologien håper forskerne at teleoperatørene kan tilby kraftig bredbånd til en langt større andel av befolkningen, også utenfor Tyskland.

Les også: Gir 100 megabit over dsl.