Økt interesse for virtuelle skrivebord

Økt interesse for virtuelle skrivebord

Interessen for klientvirtualisering øker i SMB-markedet. Dette til tross for få kundecaser.

I kjølvannet av virtualiserte servere har nå desktopvirtualisering kommet for fullt. Problemstillingen minner om tradisjonell terminalserverteknologi og slo derfor i starten rot i miljøer der denne teknologien sto sterkt.

Den store forbedringen i forhold til tynne klienter og terminalserver, er at ikke alle brukerne går ned om operativsystemet går ned. Feilen berører bare den ene virtuelle maskinen. Brukerne arbeider som med en vanlig pc, bortsett fra at den er flyttet fra en maskin de sitter ved og inn på datarommet.

For brukeren går det i prinsippet ut på det samme. For teknikeren betyr det imidlertid at alle maskinene kan vedlikeholdes på datarommet gjennom den samme administrasjonskonsollen som benyttes for å vedlikeholde de virtuelle serverne.

Uventet klientinteresse

I IDCs undersøkelse for hvordan det ligger an med klientvirtualisering i SMB-markedet er nesten identisk med interessen for servervirtualisering. Her har vi det samme antallet SMB-ledere som ikke har planer om å virtualisere, men noen flere har tatt teknologien i bruk eller er i ferd med å prøve den ut.

Dette er uventet i og med at virtualisering av klientene ofte følger etter servervirtualisering.

LES OGSÅ: Virtualiserte muligheter for SMB

Flere av blant de største bedriftene har virtualiserte arbeidsstasjoner sammenlignet med de mellomstore. Dette mener IDC kommer av at de store miljøene med mange identiske maskiner, har større gevinst ved forenklet management.

Mer effektive protokoller

Bjørn-Ivar Sand i Tech Data mener at desktopbølgen først nå vil slå inn med full tyngde. Hittil har kommunikasjonen mellom klienten og den virtuelle maskinen foregått via Citrix’ ica-protokoll og Microsofts rdp-protokoll. Det har gjort teknologien mindre aktuell for tyngre brukere.

Nye og mer effektive protokoller åpner nå for at tyngre brukere kan arbeide mot virtuelle maskiner, slik at teknologien blir interessant for eksempelvis multimedia og tekniske applikasjoner. Disse har til nå vært nødt til å kjøre lokalt på en arbeidsstasjon, noe som både har vært plasskrevende og bråkete. Når disse oppgavene kan flyttes inn og kjøres på datarommet, regner Sand med at en rekke nye brukere og miljøer vil vurdere desktopvirtualisering.

Også for kravstore brukere

Er serverne virtualisert på forhånd, ligger alt klart fordi administrasjonsprogramvaren også kan benyttes for å kontrollere virtuelle arbeidsstasjoner. Bjørn-Ivar Sand trekker også fram at med virtualiserte klienter kan brukere som periodevis arbeider med tyngre oppgaver, få tilgang på større og mer kapasitet når det er nødvendig.

Asbjørn Tonstad i Ergogroup peker på at utviklingen har gått svært raskt de siste to til tre årene, men at det ikke er gjennomført så mange kundecaser på desktopvirtualisering, selv om svært mye er på gang.

Spesielt står det litt igjen før de tyngste CAD-applikasjonene blir kjørt med klientvirtualiering. Det finnes proprietære løsninger for CAD og 3D, men den lavthengende frukten for en forhandler er å virtualisere alt annet og ta det tyngste miljøet til slutt.

- Det som står igjen er tung 3D-grafikk, som krever kraftige grafikkort og det å kunne gå offline med laptopen. Men her skjer det veldig mye spennende. Blant annet kan man laste ned en virtuell desktop og jobbe med den på harddisken. Foreløpig er denne teknologien i betaversjon, sier Tonstad.