Øl og pølser til champagne- og kaviar-pris

Øl og pølser til champagne- og kaviar-pris

TEST: Når Bang & Olufsen skal lage mobiltelefon sammen med Samsung, blir det mye Bang og lite Sung.

Man kan si hva man vil om denne telefonen, men lekker er den. Det er forøvrig også prisen som blir på 8.500 kroner. Det er også det man kan si om telefonen.

 

Den er uten tvil noe av det stiligste vi har sett, men den er også uhyggelig enkel. Dette er en telefon som kun kan det aller mest nødvendige, nemlig å ringe. Den har for øvrig veldig god lyd, og en bra skjerm.

 

Men design skal vi ikke snakke så veldig mye om i denne artikkelen. Utseendeet er best på bilder. Det er rett og slett litt vanskelig å forklare en slik telefon i ord.

 

Klar for sirkel?

 

Noen andre deler av designet skal jeg imidlertid bruke litt mer tid på. Det mest iøynefallende er tastaturet man har valgt å utstyre enheten med. Dette er sirkelrundt og er noe Nokia faktisk har prøvd før, men droppet.

 

Man konkluderte med at brukerne rett og slett ikke var klar for noe som trenger så omfattende omstilling i brukermønster. Alle som har prøvd å skrive en enkel tekstmelding med et slikt tastatur, vet at det koster både tid og tålmodighet.

 

Menystyring kjøres via den store knappen i senter av telefonen. Denne fungerer som et manøvreringshjul. Akkurat denne delen fungerer faktisk ganske godt, men kombinasjonen med tastaturet er ikke god i det hele tatt.

 

Det tar faktisk en god dose tilvenning bare å slå et vanlig telefonnummer.

 

Bli sett

At dette er en ”se og bli sett”-telefon bekreftes av at den ikke er spesielt brukervennlig.

 

Når du skal snakke i telefonen er det tastaturet som skal holdes opp mot øret. Mikrofonen sitter i samme halvdel som skjermen. Dette betyr at hvis du skal snakke i den, kan det være greit å ta med en pakke våtservietter til å spyttørke skjermen etterpå.

 

Ubrukelig kamera

Rent teknologisk er dette enkelheten selv. Du kan ringe samt sende en MMS eller tekstmelding. Kameraet støtter kun VGA-oppløsning og dermed er det ganske ubrukelig.

 

Det er stort sett det hele. De har integrert Bluetooth og slik at du i det minste kan bruke et trådløst håndfrisett. Nå må det nevnes at Bang & Olufsens håndfrisett ikke er trådløst, så der røk helhetsdesignet. GPRS er støttet slik at det går rimelig greit å bruke WAP til nyhetslesing. EDGE og UMTS glimrer med sitt fravær.

 

Telefonen har eget bordstativ, så den kommer til å gjøre seg svært godt på skrivebordet. Vi kan også anbefale Louis Vuitton bærevesken som sikker kommer til sette svimerker i kredittkortet.

 

Bang & Olufsen har også laget en kobling mot sine egne DECT telefoner. Dette er en ganske nyttig greie som gjør at telefonen vil fungere som en vanlig telefon hjemme.

 

Skal du ha denne, er du oppi en totalpris på 9.500 kroner.

Design for alle penga

Dette er en telefon for den designbeviste bruker som fremfor alt ønsker noe som ikke alle andre har. Som telefon er den et sted mellom svært enkel og helt uinteressant.

 

Teknologisk faller den helt gjennom. Sett fra et brukerperspektiv virker det som design er viktigere enn brukervennlighet. Men dyr og spesiell er den og det er kanskje det viktigste.

 

Få eksemplarer

 

Bang & Olufsen sa på dagens pressekonferanse at det trolig kommer flere modeller ut av samarbeidet med Samsung.

 

De opplyste også om at det kommer svært få telefoner til Norge, og at kun "et fåtall" blir lagt ut for salg før jul. Tilhørende bluetooth-øreplugger kommer på nyåret.

 

Det ble ikke opplyst om hvem som blir forhandler av telefonen, men det er nærliggende å tro at Bang & Olufsens egne forretninger er beste sted å oppsøke for dem som "bare må ha" noe som er så dyrt og stilig.