Omfavner åpen kode i Kina

Omfavner åpen kode i Kina

Microsoft mener kundene vil kombinere MS med ikke-MS.

Ja, det er sant:

Microsoft trykker åpen kildekode til sitt bryst – nå også i Kina.

Tidligere i år lanserte programvaregiganten Shanghai-kontoret for Microsoft Open Technologies (MOT), og inkluderte dermed Midtens Rike til virkeområdet for open source- datterselskapet man sjøsatte tilbake i 2012.

Under et nylig besøk i Hong Kong forklarte MOTs direktør for open source communities, Gianugo Rabellino, at det hele handler om å møte brukernes behov, rapporterer Computerworlds nyhetstjeneste.

– Det vi vil, er å lytte til kundene. Og det de vil, er å kombinere Microsoft- produkter og ikke-Microsoft-produkter side om side. Vi ønsker å være til hjelp i dette scenarioet, sa Rabellino.

Endring fra toppen

Avdelingen i Kina er MOTs første oppstart utenfor USAs grenser, og demonstrerer ifølge Rabellino Microsofts «helhjertede engasjement i markedet».

– Det gir oss dessuten muligheten til å involvere oss i lokale åpne kildekode-prosjekter i Kina, og på den måten la dem integreres i Microsoft-økosystemet, sier han.

Teknologidirektøren i Red Hat, åpen kildekode-pionéren Brian Stevens, mener den seneste utviklingen i Microsoft lar seg spore helt til toppen, nærmere bestemt til endringer i ledergruppen ved selskapets hovedkvarter i Redmond, Washington.

– Bill (Gates) og Steve (Ballmer) pleide å se på åpen kildekode som en trussel mot deres forretningsmodell, som åndsverktyveri og – vel, noe ondskapsfullt. De nye lederne innser at åpen kildekode er her for å bli, sier Stevens.

Nødvendig utvikling

Red Hat-toppen legger til at evne og vilje til integrasjon og interoperabilitet nå er kritiske egenskaper, fordi mange virksomheter velger sammensatte driftsmiljøer med kombinasjonsløsninger.

– Kundene vil nok aldri forvente at Microsoft leverer Linux. Men Microsoft trenger samtidig å involvere seg for å forvisse seg om at Linux fungerer sammen med Windows i kundens driftsmiljø, sier Stevens.

Gianugo Rabellino opplyser at Microsoft Open Technologies i skrivende stund er involvert i mer enn 75 åpen kildekode-prosjekter.

Eksempler kan være å tilby et Android-SDK for Office 365, samt et Pointer Events-prosjekt som utvikler kode for å gi nettsider evnen til å støtte fingerbevegelser på berøringsskjermer – og der koden også støtter konkurrerende browsere som Webkit og Firefox i tillegg til Internet Explorer.

Bare begynnelsen

Brian Stevens spår at bedriftskulturen i Microsoft vil utvikle seg ytterligere fra dagens, tross alt, begrensede engasjement i åpen kildekode.

– Det handler ikke bare om å skrive koden – de må bidra aktivt. De må faktisk møte opp, gjøre jobben og få utviklerne sine ut i landskapet, sier han.

Han mener produktutviklingskulturen også er moden for forandring.

– For utviklere er åpen kildekode mer enn bare lisensspørsmålet – det er like mye hvordan man ettergår endringer andre har gjort. Er Microsoft åpne for input opp mot koden når den kommer fra andre? spør Stevens retorisk.

Ifølge Rabellino og MOT er strukturen med datterselskap i seg selv et middel for å oppnå nettopp det Stevens etterspør.

– Vi kan være raske, smidige og responsive, forsikrer han.