Ønsket konkurranse kan ødelegges av Asia-suget

Ønsket konkurranse kan ødelegges av Asia-suget

Post- og Teletilsynet ønsker flere mobilnett velkommen i Norge, men ingen vet hvem som skal bygge dem. Aktørene virker mer opptatt av Asia.

- Det ligger i all regulering og vedtak vi i PT gjør, og det ligger i norsk telepolitikk, at vi ønsker mer konkurranse. Vi har i det nye M15-vedtaket forsøkt å jobbe med to tanker. Den ene dreier seg om  videresalg av netverkskapasitet, den andre om bygging av infrastruktur, sier Willy Jensen i Post- og Teletilsynet (PT) til Computerworld.no.

Sist mandag slapp PT sitt vedtak marked 15 (markedet for tilgang til og samtaloriginering i offentlig mobilkommunikasjonsnett). Meldingen dreier seg i stor grad om to ting:

- Streng regulering av samlokalisering og nasjonal roaming, dvs. at Telenor må imøtekomme en hver rimelig anmodning av samlokalisering, nasjonal roaming og tilgang for MVNO. Og det er bare Telenor som får sterk markedsstilling, mens Netcom fortsatt må forholde seg til kravet om kostnadsorienterte priser, forklarer Asgeir Myhre, administrerende direktør i Teleplan, til Computerworld.no

Påvirker ikke Netcoms planer

Netcom, som også har et landsdekkende nettverk, reguleres ikke.

- Netcom er for små i forhold til Telenor og kunne bare fått sterk markedsstilling dersom PT mente at Telenor og Netcom til sammen har ”joint dominance” i markedet. Det mener PT åpenbart ikke, mener Myhre.

Netcom selv ser ikke at situasjonen har endret seg såpass at strategien til selskapet bøt tilpasses.

- Nei, dette har ikke noe påvirkning på våre planer, sier Guri Wormdahl, informasjonsjef i Netcom, til Computerworld.no

Selskapet frykter heller ikke økende konkurranse, hvis det blir flere som bygger ut mobilnettverk i Norge.

- Vi mener at det er unødvendig med regulering i telemarkedet. Vi tror konkurranse er bra og vil forbedre kvaliteten. Vi er ikke redd for flere konkurrenter, nettopp det å bygge et mobilnett er krevende. Det tar investeringskapital, og man må få de til å lønne seg. Det vil gjøre at aktørene tenker mer langsiktig, sier Wormdahl.

Teleaktørene skuffer

Men hvem skal bygge de ekstra nettverkene som PT øsnker seg? Finnes det aktuelle aktører, eller er marked 15 bare et spill for galleriet?

- Nei, vi spiller aldri for galleriet, vi er ikke helt teoretiske. Teleselskapet 3 sitter med en lisens, Nordisk Mobiltelefon (NMT) sitter med en lisens, Møllergruppen sitter med en lisens. Disse tre kan bygge infrastruktur. Jeg er skuffet over at ingen har gjort det ennå, men håper at en skal gjøre det nå, sier Jensen.

Men tror du virkelig et av selskapene er villige og i stand til å bygge et nytt mobilnettverk?

- Offisielt har vi fått signaler, det ligger jo i lisense. Men jeg vet ikke, de vet det kansje selv ikke en gang, sier Jensen.

Heller ikke Myhre har stor tro på at flere aktører kaster seg på makredet nå.

- Det bygges jo et nytt mobilnett (CDMA-450, les mer) i Norge nå. Selskapet 3 har sittet lenge på sin umts-lisens uten noen tegn til å ville bygge. De siste uttalelsene derfra tyder vel også på at de ikke kommer til å bygge på overskuelig fremtid, mener Myhre.

Asia frister

- Vi må være realistiske, Netcom og Telenor er dyktige, det trengs god industriell tyngde for å gå inn for fult, sier Jensen.

Selskapet Tre peker seg, med en umts-lisens og et stort internasjonalt konsern bak seg,  mest ut som neste storaktør på det norske mobilmarkedet. Spørsmålet er om selskapet er interessert idet. Tre har tapt mye penger i det siste.

- De har fremdeles mye penger igjen i Hong Kong. Det er en vurdering. Det norske markedet er godt mettet og det spørs om det er så mye å hente, sier Jensen.

Har det norske markedet blitt uinteressant, nå som mobilbruken eksploderer i både Øst-Europa og Asia?

- Da drar du det for langt. På den andre siden, hvis du ser at Telenor selv bruker mye energi i kommende markeder, kan du lure på det. Jeg syns det er en interessant industriell vri som Telenor gjør. Men det viser vel at det blir ganske vanskelig i Norge, til tross for at jeg ikke mener markedet er mettet helt ennå, avslutter Jensen.

Også Myhre mener at det norske markedet ikke er noe særlig fristende:

- Inntektssiden er usikker i et land hvor vi allerede har flere mobilabonnement enn innbyggere og prisene presses nedover på grunn av antall aktører.

Les hele vedtaket på PTs hjemmeside.

Les også: Telenor eneste regulerte teleselskap
Norges mest beskjedne bredbåndsselskap
Mobilbonanza i Kina
Enorm Telenor-vekst i Asia