Ønsket: Prosjektleder

Hodejegerne jakter på lidenskapelige teknologer med administrativ stålkontroll. I dagens hete it-arbeidsmarked er det få som er hetere enn prosjektlederne.

Systemutviklere og systemarkitekter mangler ikke jobb-muligheter for tiden. Er du kvinne i tillegg, ligger du ekstra bra an. Jobber du et steg høyere i hierarkiet, som prosjektleder, er det ikke umulig at du stadig blir nedringt av hodejegere.

 

- Vi ansetter veldig mange prosjektledere nå, sier Nanna Collett Kildal, senior rådgiver i Connect Search & Selection.

 

Det gjør også Bjørn Alsterberg, partner i rekrutteringsbyrået Upsource. Og han forteller at de gode prosjektlederne kan forlange interessante lønninger. Det er ikke uvanlig at en prosjektleder tjener 60.000 kroner i måneden.

 

Eget yrke 

 

Prosjektledelse er i ferd med å bli et eget, profesjonelt yrke. Stadig flere prosjekter ansetter eksterne, uavhengige prosjektledere som i utgangspunktet ikke har et forhold til de som opererer som kunder eller leverandører i prosjektet. På den måten kan lettere unngå interne konfliktsituasjoner.

 

Det har også blitt vanligere at prosjektlederne utdanner seg som prosjektledere, ofte gjennom det som kalles for SMP-sertifisering som tilbys av Project Management Institute. Sertifisering so prosjektleder er i dag et krav hos noen av Norges største selskaper.

 

Den typiske lederen for it-prosjekter er gjerne over 35 år og har jobbet som konsulent eller utvikler i minst syv år, gjerne ti til 15 år.

 

Hodejegerne jakter ofte på en lidenskapelig teknolog som klarer å kombinere den teknologiske forståelsen med administrativ stålkontroll. De skal se kundenes forretningsbehov og hvilken teknologi som bør implementeres. Ryddighet, kommunikasjon og diplomati er viktige egenskaper. Helst skal en prosjektleder ha både økonomisk og teknologisk utdannelse. Og du må tåle mye rutinearbeid.

 

Med andre ord: Slike folk vikser ikke på trær.

 

Spesielle personer

 

- De er jo ofte litt spesielle personer. De skal ha kontroll på styringsgruppen, på prosjektet, på timeregnskapet, på fremgang, på om utviklerne leverer når de skal. Det er mye avsjekking og en veldig rutinemessig jobb, sier Alsterberg.

 

Han forteller også at det viser seg at kvinner egner seg godt i denne jobben

 

- Det har kanskje noe med diplomatien å gjøre. Det er i hvert fall svært mange dyktige kvinnelige prosjektledere. Du må være diplomat, standhaftig og pågående, sier Alstadberg.