Opera starter revolusjon for mobilt internett

Opera starter revolusjon for mobilt internett

Med Operas ny nettleser Mini kan du surfe på nettet fra nesten alle typer mobiltelefoner.

Hittil har nettsurfing med mobiltelefoner vært en katastrofe. Bare de dyreste mobiler er i stand til å benytte seg av ordentlige mobile nettlesere, resten av brukerne er avhengig av treg og dårlig WAP. Som følge produserer leverandørene få mobile tjenester, det finnes nesten ikke brukere som kan benytte seg av dem.

Med Opera Mini, som selskapet lanserte i dag, kan dette endre seg. Den nye nettleseren er basert på J2ME (Java 2 Mobile Edition), og kan brukes i nesten alle mobiltelefoner. Det finnes rundt 700 millioner mobiltelefoner i verden som kan kjøre Java.

For folk flest

- For en vanlig bruker betyr dette at han kan få tilgang til internett på den telefonen han har, og slipper å kjøpe en dyr ny mobil. Vi kan si at mobilt internett flyttes fra de dyre modellene til folk flest, sier informasjonssjef i Opera, Eskil Sivertsen, til Computerworld.no.

Opera Mini er et raskt og enkelt alternativ til Operas nettleser for mobiltelefoner. Den gir brukerne full internett-tilgang på mobiltelefoner som normalt ikke kan kjøre en fullverdig nettleser. Dette gjelder de aller fleste av dagens WAP-telefoner.

I stedet for å behandle nettsidene i telefonen, bruker den en ytre tjener til å forhåndsbehandle siden før den sendes til telefonen. Dette gjør Opera Mini ideell for telefoner med svært begrensede ressurser eller lav oppkoplingshastighet.

TV2 verdens første leverandør

Opera har utviklet Mini-prosjektet i samarbeid med TV2, som er den første leverandør til Opera Mini.

- Vi har konfigurert Opera Mini spesielt for TV2, som kan levere sine tjenester. Etter hvert regner vi med at flere og flere leverandører kommer til oss for å

- Dette er et helt nytt forretningsmodell for Opera. Tidligere har vi fått vår inntjening fra mobilprodusentene for hver mobiltelefon som selges med Opera. Nå kan vi få betaling fra visninger gjennom leverandørene som bruker Opera Mini for sine mobile tjenster.

Mindre funksjonalitet

Opera har store forventninger for Opera Mini, men Sivertsen påpeker at Mini'n ikke er en erstatning for Opera Mobile. Opera Mini gir langt mindre funksjonalitet.

Installering av Opera Mini er ifølge selskapet like enkelt som å få en ny ringetone på mobilen. Brukere kan sende en sms gjennom WAP-applikasjonen og vil være online direkte.

Mer informasjon og nedlasting.