Opera tester Bittorrent

Opera tester Bittorrent

Opera har lagt inn støtte for Bittorrent i en testversjon av sin nettleser.
Opera har lansert en versjon av nettleseren sin som har støtte for Bittorrent-fildeling. Versjonen er tilgjengelig både for Microsoft, Linux eller Mac operativsystemer.

Bittorrent er et fildelingsprogram som bryter store filer i små biter og setter dem sammen igjen etter overføringen. Dermed kan programmet finne frem til raske veier å overføre bitene på, og overføring av store filer blir enklere, raskere og mindre sårbart for avbrudd i nettverket.

Bittorrent brukes typisk for nedlasting av filmer eller store programmer.

Bare til testing foreløpig

- Dette er ikke implementert i en fullversjon av Opera enda. Vi har lansert en betaversjon for å teste om dette fungerer. Dette er del av en teknisk test, sier talskvinne Berit Hanson i Opera til Computerworld.no.

Hun sier det fremdeles ikke er sikkert at Bittorrent blir en del av Opera, men selskapet mener at overføringsteknologien i Bittorrent er svært interessant for brukerne.

- For oss er det en del av vårt mål å gjøre internett lettest mulig tilgjengelig for våre brukerne. Med Bittorrent vil det være mye lettere å overføre store filer, og det har vi økende grad behov for, sier Hanson.

Ulovlig bruk er brukernes problem

Bittorrent knyttes ofte opp mot ulovlig fildeling, kopiering av musikk, filmer og programmer uten at det betales noe for opphavsrettighetene. Opera har ingen problemer med dette, men påpeker at selskapet ikke er ansvarlig for bruk av sine produkter.

- Det alltid være mulig å bruke teknologi på en ulovlig måte. Vi ser på Bittorrent som en ny protokoll lik ftp og http. Dette vil gjøre nettet bedre for brukerne. Selvfølgelig vil vi opplyse våre brukere at de skal benytte seg av dette her på en lovlig måte, sier Hanson. Opera har ingen faste tidsrammer over hvor lenge testfasen varer. Hanson vil heller ikke svare på spørsmål om reaksjoner fra for eksempel filmindustrien vil være en del av vurderingen for Opera å legge inn programmet i neste fullversjon av nettleseren. Hun kaller det en teknisk test.

Den tekniske testen er tilgjengelig for alle på websiden til Opera: