NETTBRETT ELLER PC: Ipad Pro med lett tastaturtillegg – den nye bærbare pc-en? (Foto: Toralv Østvang)

NETTBRETT ELLER PC: Ipad Pro med lett tastaturtillegg – den nye bærbare pc-en? (Foto: Toralv Østvang)

Blir Ipad-en ordentlig pc med IOS 11?

Apple og Microsoft tenker veldig ulikt om operativsystemer for pc-er, nettbrett og mobiler. Microsoft vil ha ett OS for alt. Det vil ikke Apple.

Apple lanserte IOS 11 forleden dag, operativsystemet for Ipad og Iphone. Selskapet holder fast på beslutningen om at det skal være separate operativsystemer for datamaskiner som betjenes med tastatur og mus (eller mus-alternativer som styreflater) og datamaskiner som betjenes med fingrene (eller andre pekeredskaper) via berøringsfølsom skjerm.

Nytt under skallet

Selv om mye ved første øyekast ser likt ut, er det mye nytt under skallet. Så mye at tidligere sjefredaktør hos Macworld i USA, Jason Snell, kaller IOS 11 for Apples mest ambisiøse og imponerende oppgradering på mange år.

Som en pc

Noe det har vært store forventninger til, særlig blant Ipad-brukere, er om kombinasjonen av bedre tilgang til filsystemet og forbedret fleroppgavekjøring vil gjøre det mulig å bruke nettbrettet mer som en vanlig pc – eller Mac?

Windows-verdenen er full av hybrid-pc-er der man kan ta av tastaturdelen eller vri den rundt – begge deler for å bruke pc-en som nettbrett isteden. OS-et er likt på pc og nettbrett.

Hybrid-pc-ene representerer en utfordring for Apple. I hvert fall synes brukerne av hybridløsningene at de har gode argumenter mot Apple-verdenen på dette punktet.

Apple har til nå ikke villet gi IOS-brukerne full tilgang til filsystemet slik man har det med Finder hos Macos og Filutforsker hos Windows. Hvorfor? Det har nok noe å gjøre med Apples grunnleggende ide om at brukerne skal spares for kompleksitet. Dét skal Apple ta seg av selv – under skallet – mens brukerne beveger seg sømløst rundt i relevante programmer og apper som sørger for at oppgavene blir løst, enkelt og greit. Og på små, portable enheter som man bruker overalt mens man egentlig er opptatt med andre ting, er dette enda viktigere enn på pc-en.

Tilgangen til filsystemet på Iphone og Ipad er riktignok blitt utvidet gradvis de siste årene, men har alltid vært knyttet til bestemte apper, Microsoft Word for IOS, Apples Pages-tekstbehandler eller Dropbox-appen, for eksempel.

Med IOS 11 fortsetter Apple å gi filtilgang kun gjennom en app, som heter Filer og egentlig ser ut som en oppgradering av den gamle Icloud Drive-appen. Men førsteinntrykket er lovende, spesielt for oss som har opptil flere skylagringsløsninger, som Apples Icloud, Microsofts Onedrive og Dropbox, for eksempel.

Men nettopp dette gjør også at Filer-appens potensial ikke blir klarlagt før tredjepartsleverandører har fått tilpasset sine løsninger ordentlig til den. Og der er vi ikke i havn ennå.

Den nye Dock-en

Hva med Dock-en? Ipad har også tidlig hatt en slags dokk, men den nye er mye mer elegant, tilpasningsvennlig og nyttig. Mens den før har vært ganske låst og begrenset til de fire-fem viktigste appene – typisk e-post, nettleser, systemvalg/innstillinger og et par til – kan man nå ha opptil faste 13 app-ikoner der på en vanlig 9,7-tommers Ipad og enda flere på 10,5- og 12,9-tommers Ipad Pro.

Den største forbedringen ligger i samkjøringen mellom Dock-en og fleroppgavekjøring, der man med sveipebevegelser svitsjer mellom én og flere apper på skjermen samtidig og enkelt flytter data mellom dem. For mange vil nok dette gjøre IPad-en til en nesten fullverdig pc.

Nettleser-apper

Ett område der Ipad aldri ser ut til å fungere helt tilfredsstillende, er når man benytter apper og verktøy som kjører direkte i en nettleser, kanskje mest typisk for bedriftstilpassede løsninger.

Eksempler jeg har støtt på, er det nettleser-baserte publiseringssystemet for Computerworlds publikasjoner på papir og web, eller – for å ta en mer generell nettleser-basert applikasjon – Wordpress. Markøren hopper ut av definerte tekstvinduer, og ofte får man ikke bladd seg opp eller ned til riktig sted eller vindu. Noe vel å merke også Android-nettbrett kan ha problemer med, og som det på pc- og Mac-siden av og til kreves at man bruker én bestemt nettleser til, for eksempel Chrome, men ikke Edge. Et allment problem, altså, men heller ikke løst med IOS 11.

Et godt stykke nærmere

Oppsummert vil jeg likevel si at IOS 11 bringer Apples portable enheter og spesielt Ipad et godt stykke nærmere en situasjon der man trenger en fullverdig Mac eller Windows-pc til stadig færre oppgaver.

For min del kommer jeg nok fortsatt til å ha både Mac og Windows-pc på kontoret. Men Ipad-en kan nå godt erstatte bærbar pc på reise. For mellom arbeidsøktene har man da en enhet som er mer hendig enn en pc i fanget til for eksempel å slappe av med en film, se TV via internett, lytte til musikk med og så videre.