TID FOR OPPDATERING: Bruker du en Windows 10-versjon som snart går av med pensjon? (Foto: Pixabay.com)

TID FOR OPPDATERING: Bruker du en Windows 10-versjon som snart går av med pensjon? (Foto: Pixabay.com)

Første Windows 10 pensjoneres

26. mars er det slutt på oppdateringene til den første Windows 10-versjonen, som ble sluppet ut på markedet i juli 2015.

– Etter 26. mars vil Windows 10 versjon 1507 ikke lenger bli supportert med oppdateringer, skriver en av Microsofts produktsjefer på selskapets blogg.

Windows 10 versjon 1507 var den opprinnelige Windows 10-utgaven som ble lansert i 29. juli 2015. Versjonsnummeret 1507 er basert på året og måneden da versjonen ble sluppet.

Bare de nyeste versjonene

Microsoft opererer med begrepet Current Branch for Business, forkortet CBB, som en betegnelse på Windows-versjoner, der bare de to nyeste versjonene har full oppdateringssupport. I november ble versjon 1607 innlemmet i det gode selskap med opprykk til aktiv CBB-status.

Samtidig varslet Microsoft at oppdateringer, inkludert sikkerhetsrettelser, til versjon 1507 ville opphøre en gang i mars.

Nå er det altså klart at datoen er søndag 26. mars. 1507-versjonen vil fortsette å fungere etter den datoen, men man vil altså ikke få noen oppdateringer til den etter 26. mars, melder IDGs nyhetstjeneste.

Det hele er ledd i Microsofts strategi der programvare, inkludert operativsystemer, behandles som en tjeneste, ikke som et salgsprodukt.

Jubileumsversjon

Versjon 1607, som nå seiler opp som en av versjonene som er innlemmet i CBB-kategorien, ble sluppet i fjor som en slags jubileumsversjon ett år etter at Windows 10 kom på markedet.

Microsoft har nå sluppet en fornyet utgave av 1607-versjonen via Windows Update for Business (WUB) og Windows Server Update Services (WSUS). Dette er oppdateringstjenestene som de store bedriftene vanligvis benytter.

26. januar vil den CBB-kvalifiserte Windows 10-versjonen også bli tilgjengelig for nedlasting via Microsofts online-servicesenter for volumlisensiering, Microsoft Volume Licensing Service Center (VLSC). Dette trigger også den 60 dager lange nedtellingen for utgående versjon.

En del bedriftskunder og forbrukere har kjørt 1607-versjonen siden august i fjor.

Ifølge amerikanske Computerworld vil Microsoft stanse supporten av Windows 10 versjon 1511 i september 2017.

Hvor er nummeret?

Lurer du på hvilken versjon av Windows 10 du kjører? Dette er informasjon som ikke ligger åpent fremme, etter sigende fordi brukerne skal føle at de alltid bruker en oppdatert versjon. Men det er ikke så vanskelig å finne det ut.

Fra startvinduet, pek og klikk på Windows-symbolet nederst i venstre hjørne. Velg Innstillinger. Vinduet for Windows-innstillinger åpner seg. Klikk på System-symbolet. I listen som åpner seg på venstre side i vinduet, vel Om. I vinduet som nå åpner seg, finner man «alt» om den installerte Windows-versjonen, inkludert hvilken versjon og fabrikasjonsmodul – eller OS-build, som Microsoft kaller det, også på norsk – man har på maskinen.

operativsystemer