Her er Apples nye filsystem

APFS: Tryggere, raskere og mer pålitelig (Foto: Apple).

Her er Apples nye filsystem

Etter tre tiår med HFS er det på tide med et moderne og sikkert filsystem tilpasset både macOS og iOS.

Apple overrasket alle med å lansere et flunkende nytt filsystem under WWDC 2016.

Å lansere et nytt filsystem hører til sjeldenhetene. Dagens HFS+ er over et tiår gammelt, og er igjen basert på HFS, som så dagens lys for 30 år siden.

Fra mekanisk til hel-elektrisk

Siden den gang har både filer og lagringsmedier endret seg dramatisk. Midt på 80-tallet målte filer noen få hundre kilobytes og ble lagret på floppydisker eller mekaniske harddisker i et begrenset antall.

I dag har antall filer som inngår i en typisk systeminstallasjon eksplodert, i tillegg til at vi sitter på et eksponentielt større antall filer selv. Filstørrelsen i dag måles fort i gigabytes, og lagres typisk på flashminne eller i skyen.

For å møte kommende teknologi og samtidig tilpasse seg dagens utfordringer lanserer Apple filsystemet Apple File System, også kalt APFS. APFS inngår som testversjon i det nye macOS operativsystemet Sierra, og er foreløpig tiltenkt utviklere. Offisiell lansering til sluttbruker blir i 2017.

APFS er beregnet for både iOS, macOS, tvOS og watchOS. Systemet er optimalisert for Flash/SSD-lagring og har moderne kryptering innebygget. 

Ni kvintillioner

APFS er basert på 64-bit, og har dessuten nyheter som copy-on-write metadata, kloning av filer og mapper (fremfor duplikater  av systemfiler), snapshots (systemtilstander som kan rulles tilbake), space sharing, fast directory sizing, og atomic safe-save primitives.

Foreløpig har APFS begrenset anvendelighet siden man ikke kan boote fra en slik disk, og heller ikke benytte bakupløsningen Time Machine. Og hybrid-diskene som sitter i iMac-maskinene har foreløpig heller ikke støtte for APFS. Kort sagt må først program- og systemvare fullt ut optimaliseres for APFS før vi får full uttelling for nyheten.

Vi nevner også at systemet støtter veldig finmaskede tidsavtrykk, helt ned til nanosekundet, i tillegg til å åpne for hele 9 kvintillioner filer på en enkelt partisjon.

Du kan lese mer om APFS hos Apple her.

 

operativsystemer