MACOS: Siri er godt integrert i det nye operativsystemet for Mac. (Foto: Apple)

Her er macOS Sierra 

Se et overblikk over de viktigste nyhetene i det nye operativsystemet for Mac. 

Publisert Sist oppdatert

Det er bare å venne seg til å si macOS istedenfor OS X. Like greit - i USA sa alle “OS Ten”, slik Steve Jobs hadde gitt beskjed om, mens mange her til lands som oftest sa “OS X”. 

Sierra

Nytt kallenavn er dessuten “Sierra”. Nesten “Siri”, som tross alt er den store nyheten. Apples digitale assistent er dypt integrert i det nye operativsystemet for Mac og blir tilgjengelig som et eget ikon i oppgavelinjen. 

Sierra er nok et kjent California-stedsnavn som Apple har valgt til sin Mac-operativsystemversjon etter at listen over kattenavn – Tiger, Lion og så videre – var brukt opp.

På iOS kommer det nå en SDK-utviklerpakke for Siri for tredjeparts-apper, men dette ble altså ikke nevnt for Mac. 

Ved siden av Siri kommer også Apple Pay til macOS, slik at betalingstjenesten kan gjøres tilgjengelig på nettsider. Autentisering skjer via Apple Watch eller iPhone. Ikke så veldig relevant for oss i Norge, foreløpig.

Lås opp med Apple Watch

En kjekk nyhet er Auto Unlock, en funksjon for deg med Mac og Apple Watch. Mac-en vil se når klokken er i umiddelbar nærhet og kan låse opp datamaskinen automatisk. Slutt på finurlige passord. Funksjonen minner om tredjeparts-appen MacID.

Flytt rotet til iCloud

For alle oss noe uorganiserte så er iCloud Drive Desktop access en  mulighet til å ha filer liggende på skrivebordet, men samtidig gjøre disse tilgjengelig over iCloud Drive. Det betyr at også mobile iOS-enheter vil kunne se disse dokumentene uten at de eksplisitt er lagt i iCloud Drive-mappen.

Mange av oss sliter nok med å rydde litt for sjeldent på Mac-en, og dermed hoper det seg opp gamle filer, duplikater og kanskje også innhold som faktisk ikke er nødvendig. Det finnes apper som kan hjelpe med en vårrengjøring, spesielt for systemfiler som er unødvendige og som sluttbruker ikke har kjennskap eller et forhold til.

Men Apple gir oss en god hjelpende hånd med nye muligheter som ligger i Optimized Storage, en funksjon som automatisk optimaliserer lagringsplassen på Mac-en og flytter de eldste filene som brukes sjeldent opp i skyen. Dyrebar lokal lagringsplass frigjøres dermed - bare pass på å ikke lesse på med nytt skrot.

Bilde-i-bilde

Har du sett PIP-funksjonen på iPad Pro? Picture-in-Picture var lenge en hot feature i TV-verdenen uten at det slo an nevneverdig, men for oss multitaskere i 2016 er bilde-i-bilde faktisk ganske nyttig når man kan ta Skype-samtalen ned til en lite video-vindu nederst på skjermen samtidig som man har internett eller epost oppe på skjermen. 

Picture in Picture på macOS er akkurat samme funksjon, og fungerer over det hele med alt fra lokalt innhold til videoer på nett. Så da kan YouTube-musikkvideoene ligge nede og maksimeres ved behov.

Faner overalt

Tabs, eller faner, finnes nå over det hele og kan også gjøres tilgjengelige for tredjeparts-apper. Mindre rot på skjermen, men krever dog litt tilvenning - spesielt om man skal dra filer mellom to faner i et Finder-vindu. Fin funksjon for de organiserte av oss.

Og så til slutt det Apple kaller Universal Clipboard. Egentlig en forlengelse av Handover-funksjonen mellom macOS og iOS, der en epost eller melding kan påbegynnes på (for eksempel) en Mac og fortsettes på en iPhone eller iPad. Universal Clipboard gjør det samme for innholdet i utklippstavlen, og er dermed en enkel måte å sende innhold mellom ulike enheter og maskiner.

Åpen beta i juli

macOS Sierra blir tilgjengelig for sluttbrukere til høsten, men også som en åpen beta i løpet av juli. Utviklere kan laste ned en utvikler-versjon allerede i dag.

Du kan lese mer om macOS Sierra hos Apple her.