LINJAL: Sketchpad-appen for Windows Ink i Windows 10 kan blant annet skilte med en ny digital linjal. (Ill.: IDGs nyhetstjeneste)

LINJAL: Sketchpad-appen for Windows Ink i Windows 10 kan blant annet skilte med en ny digital linjal. (Ill.: IDGs nyhetstjeneste)

– Må bare testes på test-PC

Microsoft er ute med en ny testversjon av Windows 10. Det er så mye nytt der at den bare bør prøves ut på en test-PC.

Microsoft forbereder seg på å lansere en jubileumsversjon av Windows 10 til sommeren. Som kjent ble Windows 10 offisielt lansert 29. juli i fjor.

Som et ledd i forberedelsene til denne versjonen har Microsoft nå lagt ut Build 14328. Trolig den største oppdateringen noensinne for medlemmene av Microsofts Insider-program, skriver amerikanske PC World.

Julekvelden for tidlig-testerne

Oppdateringen er så omfattende at lanseringen av den betegnes som julekvelden for Insider-medlemmene.  Her finner man for eksempel nyheten Windows Ink, der man kan aktivere et eget arabeidsområde av skrivebordet tilpasset bruk med penn, med et utvalg penn-tilpassede programmer, for eksempel apper for kjappe håndskrevne notater og skisser.

ACTION CENTER: Microsoft oppdaterer Handlingssenter i ny Windows 10-beta. (Ill.: PC World USA)

Oppdateringen skal også bidra til betydelige forbedringer av batteritiden på bærbare PC-er, og Action Center – Handlingssenter, som det heter i norsk Windows 10 – skal også være vesentlig forbedret.

Microsoft har dyttet tonnevis av oppdateringer av eksisterende funksjoner inn i Build 14328, men også mye nytt.

Cortana ordner opp

Foruten Windows Ink snakker vi blant annet om betydelige forbedringer av taleassistenten Cortana, med kommunikasjon mellom Windows- eller Android-mobiler og brukernes PC-er på mange forskjellige måter.

Cortana på PC-en kan for eksempel varsle om at strømnivået er i ferd med å bli lavt på brukerens Windows- eller Android-baserte smartmobil, og Cortana skal kunne bistå i å lokalisere en mobil som man ikke greier å finne igjen.

Man vil oppleve endringer av mange små og store elementer i Windows 10-brukergrensesnittet. Det skal være endringer i startmeyen, som nevnt i Handlingssenter, i oppgavelinjen og i innstillingsmenyen – og mange andre steder.

Forventes mange bugs

Blant alle disse gode nyhetene er det også én dårlig: Mange nye eller endrede funksjoner betyr også mange små og store feil. Microsoft har uttrykkelig fastslått at Build 14328 inneholder mye ustabil kode. Derfor bør den bare testes ut på en PC man ikke er avhengig av å bruke til hverdags, advarer PC World.

Oppdateringen er tilgjengelig for de såkalte Fast Ring-medlemmene av Microsofts Insider-program, altså brukere som vil ha tilgang til nyhetene så fort som mulig.

For ordens skyld: PC World Norge har ennå ikke hatt anledning til å prøve ut Build 14328.

operativsystemer