Mye mere å se frem til i El Capitan og iOS 9

WWDC 2015: Splitt-skjerm i både OS X og iOS.

Mye mer å se frem til i El Capitan og iOS 9

WWDC 2015: Flere finurlige fiffigheter i de kommende operativsystemene for Mac, iPhone og iPad.

I 2,5 timer presenterte Apple-toppledelsen nyheter i operativsystemene OS X og iOS. Men ikke alt fikk like mye oppmerksomhet, og det er mange godbiter vi fremdeles kan finne i sprekkene bak sofaputene.

Tastatur

Endelig, får vi vel si, har Apple klart å fikse iOS-tastaturet slik at det skal bli mulig å forstå når det er store eller små bokstaver som gjelder ved å se på selve tastene. Rart det tok så lang tid, men kjærkomment.

Men tastaturet får faktisk også en ekstra funksjon i iOS 9 - nemlig som styreflate. Ved å bruke to fingre samtidig kan man bruke taste-området til trackpad, og dermed styre markør-posisjonen og også velge tekst og flytte på objekter. Sett sammen med funksjonstastene som også er lagt til, ligger alt til rette for økt produktivitet.

iCloud Drive

Apples skytjeneste iCloud har også et lagringsområde, men dette er i utgangspunktet knyttet direkte til applikasjonen som benytter den tildelte “sikre sandkassen”. I OS X er dette filområdet mer eksponert i en side bar til venstre i Finder-vinduene, og nå får også iOS et eget app-ikon for dette drevet. 

App Thinning

Nå skal iOS-appene slankes. Mange slet med å oppgradere fra iOS 7 til iOS 8 ved at nedlastingen krevde opptil 4,3 GB med ledig plass, noe mange med 8- eller 16 GB-enheter kanskje ikke hadde.

Nå har Apple gjort det mulig for utviklere å legge opp til at det skilles mellom innhold som er tilpasset ulike iPhone- og iPad-modeller, slik at det ikke er nødvendig å laste ned absolutt alt i en app-pakke på alle enheter.

Bedre iPhone-batteri for alle

For godt til å være sant? Apple introduserer en magisk knapp i iOS 9 som gjøre det mulig å tyne ut en ekstra time med batterilevetid til helt grunnleggende funksjoner ved at det skrus på spaker og knotter bak panseret. Det er imponerende, og antakelig dårlig nytt for batteripakke-produsentene, men flott for alle brukere.

Notater

Notater-appen i iOS får noe av den samme markup-funksjonaliteten som Mail fikk for OS X ved forrige anledning: Du kan tegne og skisse for hånd, det vil si med fingrene, i et notat. Og selvfølgelig synkroniseres dette via iCloud til alle andre enheter, inkludert Mac-en.

Safari

Ikke så mange umiddelbart synlige forbedringer i OS X El Capitan, men verd å nevne seg er Safari-forbedringer.

For det første blir det mulig å “pinne” favorittsider fast i en form for bokmerke-bjelke øverst. Utrolig nyttig, og mange har løst dette ved å bruke Fluid som tredjeparts-app. Og disse oppfører seg også annerledes ved at lenker åpnes i nye faner eller vinduer, og fokus dermed opprettholdes i den lagrede siden.

For det andre kan man nå slå av lyd fra Safari i andre faner og vinduer enn den fremre. Noen som har opplevd at YouTube-videoer har spilt i bakgrunnen uten at det er opplagt hvilken av de mange fanene lyden kommer fra? Her er altså fiksen på det.

Og for det tredje: Du kan nå sende video fra nettsider rett til storskjermen og Apple TV via AirPlay. Penere enn å skulle speile hele Mac-skjermen, og langt enklere.

Les mer hos Apple

Utviklere får tilgang til betaversjoner av begge operativsystemene allerede nå, og du kan melde din interesse for en offentlig beta-testfase i juli måned hos Apple. Endelige versjoner ventes utpå sensommeren.

I mellomtiden kan du lese mee hos Apple ved å gå hit for iOS 9 og hit for OS X El Capitan. 

operativsystemer