WWDC 2016: Universell utforming

WWDC: Innovasjoner på alle fronter. (Foto: Apple)

Med oppfordring om å rulle

Her er noen av de nye funksjonene i macOS, iOS og watchOS som er tilrettelagt for brukere med spesielle behov.

Den årlige WWDC utviklerkonferansen for Apple-universet er avsluttet, og konferansen bød på massive oppdateringer på alle de fire store plattformene: macOS, iOS, watchOS og tvOS. Her er høydepunkter innen universell utforming.

Rullestolbrukere

Apple Watch har som kjent en påminnelse til oss hver time om å reise og bevege oss for ikke å bli for passive og stillesittende. Ikke like lett om du sitter i rullestol, så dermed blir påminnelsen nå tilrettelagt med en påminnelse om å rulle! Også selve aktivitesmåleren i smarturet er tilpasset bevegelsesmønsteret til denne målgruppen.

Siri på Mac

Konferansen kunne også se resultatet av vesentlige forbedringer innen talestyring og kunstig intelligens i Apples digitale assistent Siri. Siri kommer nå også til Mac, og vil gjøre det enklere å talestyre hele systemet. Det er fremdeles uvisst om den stadig-lyttende “Hei Siri”-funksjonen også kommer til skrivebordet.

Utskrift av talebeskjeder

Apple introduserte også en tjeneste der talemeldinger lest inn på telefonsvareren automatisk ble omsatt til tekst. Veldig praktisk, men antakelig avhengig av samarbeid med teleoperatør. NetCom (nå Telia) var tidlig ute med støtte for Visual Voicemail, men brukte dette som en differensiator for å komme i posisjon. Om utskrifts-funksjonen kommer til Norge, gjenstår å se.

Hjemmeautomasjon

Apple introduserte endelig en egen Home-app for å styre det smarte hjemmet, både med tale og grafisk i et eget brukergrensesnitt. Ingen tvil om at denne funksjonen vil gjøre det både enklere og tryggere i hjemmet.

Mekanisk styring

Både tvOS og macOS får mulighet for å styres med mekaniske brytere eller styrte hjelpemidler som leser øyebevegelser. Dette er funksjoner som kalles Switch Control og Dwell Control, og begge bistår med motoriske funksjoner.

Syns-forbedringer

Både macOS, tvOS og iOS kan nå legge et fargeskjær over hele skjermen for å bedre kontrast og lesbarhet.

Taktil tidtagning

Brukere av Apple Watch vil nå kunne få lest at tiden ved hjelp av den taktile motoren i klokken. Dermed blir dette en stille og diskret måte å kunne lese av tiden på.

Forstørrelse

Alle iOS 10-enheter kan nå bruke kameraet til å forstørre det de ser, og dessuten også legge på filtre for økt lesbarhet. 

Hørsel

Brukere av teletype-skrivere (TTY) kan nå gjøre dette rent programmatisk på skjermen i iOS 10. All legacy-maskinvare skal være støtte, og det er mulighet for prediktiv tekst (foreløpig kun på engelsk).

Du kan lese mer om universell utforming på Apples nettsider her. Du kan se en av flere videoer fra WWDC om Accessibility her.

operativsystemer