Operativsystemet kan være døden nær

Operativsystemet kan være døden nær

Web 2.0 er i ferd med å bli et like hett begrep som dotcom. Men det kan også bli en like stor boble.

Leser man amerikanske medier om it, snubler man regelmessig over begrepet Web 2.0. Begrepet er temmelig nytt og delvis udefinert, men uten tvil en god lokkedue for investorer.

Web 2.0 henviser til selskaper som tjener pengene sine på web, og til en teknologisk infrastruktur som tilsvarer utviklingen fra pc-basert programvare til applikasjoner på internett.

- Det er et begrep som brukes en del, men det er fremdeles udefinert, det finnes ikke noen spesifikasjoner. Begrepet har sin bakgrunn i at mange ser at webben brukes på en annen måte enn for ti år siden. Den gang ble det laget statiske dokumenter, nå ser vi applikasjoner på nett som konkurrerer med applikasjoner for Windows, sier teknologidirektør Håkon Wium Lie i Opera Software til Computerworld.no

Ajax

Web 2.0 ble først brukt av Dale Dougherty, som i fjor skulle organisere et seminar for de nyeste webselskapene. Andre henviser med Web 2.0 til selskaper som har startet etter dotcom-kollapset i 2000. Generelt handler det om online-applikasjoner som ikke behøver å lastes ned på maskinen, men kan kjøres direkte i nettleseren.

Teknologien som benyttes er blant annet Ajax, eller Asynchronous Javascript and xml. Dette gir nettopp mulighet å få applikasjonene rett i nettleseren.

- Html, xml, javascript osv. er ikke utviket til å lage applikasjoner, men kan det likevel. Dette er ikke noe  nytt, men det er mye bedre. Det viser seg at disse utviklingsspråkene kan benyttes på en mye mer effektiv måte, sier Lie.

Operativsystemets alder er over

Web 2.0-bedrifter bruker teknologien til å hjelpe kunder å være mer levende i et nettverk, til å dele informasjon med andre og til å være mer mobil enn det var mulig i første internetttiden.

Nettet overtar dermed mer og mer plassen som operativsystemet hadde før.

- Jeg vil ikke gå så langt å si at operativsystemet dør, men det blir mye mer skjult i bakgrunnen. Flere og flere applikasjoner vil kunne kjøres direkte fra nett. Dermed vil Microsofts Windows og også Office oppleve at mye funksjonalitet ikke trenger å ligge lokalt på en pc lenger, sier Lie.

Det betyr ifølge Lie at Microsoft vil oppleve stort press på to av sine hovedprodukter, Windows og Office. Men også Apple OS og Linux vil bli mindre viktige.

Konkurs 2.0

I Norge har ikke begrepet Web 2.0-begrepet satt store spor ennå. Selskaper som Opera og Fast er internasjonale og følger med utviklingen, men utover det er det få som bruker begrepet overfor markedet.

- Klart dette er også viktig for norske bedrifter. Driver du med utvikling av applikasjoner, kan ikke lenger satse på lage cd-er du sender rundt. Folk vil heller ikke laste ned programvare lenger, for å henge med må det fungere i nettleseren, sier Lie.

Og selvfølgelig er dotcom-krisen fremdeles fortsatt såpass fersk at ikke alle tror Web 2.0 vil føre til gode forretningsmodeller. Enorme investeringer i USA har allerede ledet til skepsis. 

Analytiker David Hornik i August Capital har allerede døpt Web 2.0 til Boble 2.0. Og han frykter noe enda verre.

- Dessverre er det bare en ting som følger på Boble 2.0, og det er Konkurs 2.0 (Bust 2.0), sier han til SiliconValley.com.

Mer om årets Web 2.0-seminar i oktober i San Francisco.

Her en artikkel om seks designer-trender i Web 2.0 fra Digital web Magazine.