Oppdater adresseboka selv

Oppdater adresseboka selv

Plaxo er en pest og en plage.
Med ujevne mellomrom får jeg epost med overskriften "Your contact info". Som oftest viser det seg å være melding fra en eller annen person jeg har møtt. I stedet for å oppdatere adresseboka si selv, har vedkommende satt bort oppgaven til Plaxo.

Plaxo er en nettbasert, personlig adressebok som kan aksesseres fra hvilken som helst datamaskin eller mobiltelefon med nettleser.

Tross mange fine funksjoner, misliker jeg Plaxo sterkt. Men misforstå meg rett. I utgangspunktet er denne typen nettbaserte tjenester genialt. Ifølge Plaxos hjemmeside har mellom tre og fire millioner brukere kommet til samme konklusjon og meldt seg inn i tjenesten.

Likevel håper jeg færrest mulig av mine bekjente velger å bruke Plaxo.

Til tross for fagre ord om "Privacy & Security", liker jeg dårlig at personlig informasjon om meg skal ligge i en amerikansk tjeneste. I tillegg til verdifull adresseinformasjon, oppfordres brukere til å legge inn kommentarer på hver enkelt. På meg kan de nå skrive "Hater Plaxo".

Computerworlds søstertidsskrift Pcworld har i sin amerikanske utgave satt søkelys på Plaxo. Konklusjonen er at her gjelder det å styre unna. Ikke fordi Plaxo-folkene gjør så mye galt, men fordi det er umulig å vite hva som skjer med informasjonen som legges inn i tjenesten. At en av grunnleggerne av Plaxo er Sean Parker, som også var med på å starte Napster, borger heller ikke for at lover og regler nødvendigvis følges til punkt og prikke.

Tilbake til utgangspunktet, disse epost-meldingene om "Your contact info". Mitt agg til Plaxo skyldes i større grad at folk får seg til å tro at jeg skal bruke tid på å oppdatere deres adressebok, enn vidløftige personverndiskusjoner.

Jeg synes alle bør være i stand til å oppdatere sine egne adressebøker selv. Tanken om at du skal ha din personlige "telefonkatalog" som til enhver tid er oppdatert, uten at du løfter en finger, er besnærende. Men du verden så plagsom for oss andre.

Jeg vil ikke tvinges til å bruke Plaxo. Det betyr at jeg ved å bruke tid på å legge inn kontaktinformasjon hos alle mine bekjente som bruker Plaxo, bidrar uten å få noe som helst igjen. Det er sjelden god butikk.

Og Plaxo er ikke er alene. Cardscan, som produserer visittkort-skannere, samarbeider for eksempel med Plaxo-konkurrenten Accucard. Det finnes sikkert enda flere. LinkedIn er en helt annen type tjeneste, men den forutsetter også at jeg skal legge inn informasjon om meg selv.

Vil du absolutt ha din egen adressebok, får du oppdatere den selv. Gidder du ikke det, får du bruke telefonkatalogen.