Oppgrader pc-en og hjelp miljøet

Oppgrader pc-en og hjelp miljøet

Det kreves hele 1,8 tonn råmaterialer for å lage en pc med 17-tommers skjerm. Verdensorganisasjonen oppfordrer nå til oppgraderinger for å forlenge pc-ens livssyklus.
Ifølge FN-studiet kreves det 240 kilo fossile brennstoffer, 22 kilo kjemikalier og 1.500 kilo vann for å produsere en helt vanlig pc og en 17-tommer stor CRT-skjerm.

Den beste måten man kan redusere miljøbelastningen på er å oppgradere den eksisterende pc-en og på den måten forlenge dens liv, mener Eric Williams ifølge IDG News Service. Williams er forsker ved FN-universitetet i Tokyo og en av medforfatterne av forskningsrapporten som ble offentligjort i dag.

Må man allikevel skifte ut pc-en, kan dette gjøres med et snev av god samvittighet - hvis den gamle datamaskinen enten resirkuleres eller doneres bort. Flere leverandører tilbyr bedriftskunder avtaler hvor et nytt liv for den gamle pc-en inngår. Dell er et eksempel. For et mindre vederlag per maskin får du den hentet og transportert til en ny eier, som gjerne er en veldedig organisasjon. I prisen ligger det også en tjeneste for å slette data og ødelegge harddisken.

På privatmarkedet har auksjonstjenester på internett bidratt til lengre liv for gamle pc-er.

- Omsetning på brukt datautstyr var på rundt to milliarder dollar i 2001, sier Williams.

Eric Williams gir følgende råd til pc-kjøpere både i privat- og bedriftsmarkedet:

-- Desto lenger den gamle pc-en står i skapet, desto mindre verdi får den for deg og den som eventuelt skal overta den. Sørg for å kvitt deg med den så fort som mulig.