Oppgradering for trådløs sikkerhet

Microsoft har lagt ut en oppdatering for Windows XP med støtte for sikkerhetsprotokollen WPA for trådløse nettverk.

Wi-Fi Protected Access er en sikkerhetsløsning fra produsentene av trådløse nettverk i Wi-Fi Alliance. Klient for Windows XP kan lastes ned gratis fra Microsoft. WPA er en betydelig bedre sikring av trådløse nettverk enn dagens WEP-kryptering, som regnes for ganske usikker.

Den fulle sikkerhetsstandarden for trådløst nett, IEEE802.11i ventes ikke ferdig behandlet før til høsten. I mellomtiden velger bransjen gjennom Wi-Fi Alliance å gå for den midlertidige standarden WPA, som skal virke på de forskjellige leverandørenes utstyr.

For å kunne benytte WPA, må tilgangspunkter og nettverkskort oppgraderes med ny programvare i firmware. Ikke alle leverandører har dette klart ennå. Men for å utnytte WPA må også klientprogramvaren støtte WPA, og det er hva Microsoft har klargjort med sin oppdatering.

WPA fordrer autentisering i trådløse nettverk, opererer med dynamiske nøkler og har sterkere kryptering enn WEP. For å gi mulighet til en myk overgang er det mulig å ha både klienter med WPA og WEP i samme nettverk, men da uten dynamisk global krypteringsnøkkel. Ut over det, vil WPA-klienten beholde fordelene sine.