AR Data og Mamoz med butikkjede

AR Data og Mamoz med butikkjede

Investeringsselskap har kjøpt seg opp i de to selskapene. Målet er å skape Midt-Norges største butikkjede.

AR Data og Mamoz Norge går sammen for å bli Midt-Norges største forhandlerkjede innen data, mobil, tv og foto. Bakgrunnen er at et investeringsselskap har kjøpt henholdsvis 61 prosent og 50 prosent av aksjene i AR Data og Mamoz.

AR Data er Møre og Romsdals største forhandlerkjede, og hadde i 2008 en omsetning på 104 millioner kroner og 28 ansatte. Selskapet har butikker i Kristiansund, Molde, Ålesund og Volda.

- Vi ser dette som en spennende mulighet og har veldig stor tro på denne aktøren, sier Arild Rogne, administrerende direktør i AR Data.

Trondheim-baserte Mamoz Norge hadde i 2008 en omsetning på 60 millioner kroner, 23 ansatte fordelt på 13 årsverk og to butikker i Trondheim.

- Med nye eiere står vi mye sterkere finansielt enn tidligere, og vi vil komme opp på et volum som distributørene må respektere, sier Carl Christian Strømberg i Mamoz.

Skal nå 200 millioner

Det nye selskape forventer en samlet omsetning i 2009 på om lag 200 millioner kroner. I tillegg planlegger de å utvide i løpet av høsten 2009 og i 2010 til mer enn ti butikker. I utgangspunktet er planen å beholde de lokale navnene.

Både oppkjøp og etableringer av nye butikker er aktuelt. Blant annet åpner Mamoz snart en ny butikk på Furuset i Oslo og en i Fredrikstad i oktober.

- Vi har også to andre lokasjoner vi ser på, i tillegg til at vi jobber med økonomisk gjennomgang av potensielle oppkjøp, sier Strømberg.

Arild Rogne forteller at AR Data lenge har sett behovet for å vokse, og at selskapet har vurdert flere alternativer i løpet av de siste to årene.

- Litt av jobben er allerede gjort, og i stedet for å gjennomføre planen i løpet av fire år har vi gjort det på to, sier Rogne, som legger til at motivasjonen for en sammenslåing har vært stor blant de ansatte.

Samkjøring og stordriftsfordeler

Som følge av sammenslåingen ønsker selskapet å oppnå økt lønnsomhet gjennom stordriftsfordeler.

Større innkjøpsvolum skal gi lavere innkjøpspriser, samtidig som samkjøring av sentrale funksjoner for økonomi, markedsføring, innkjøp og support skal gi lavere kostnader.

Forenkling og forbedring av rutiner og systemer vil også frigjøre kapasitet som hver enkelt butikk kan bruke til kundebehandling, noe selskapene i sin tur forventer vil bidra til å øke omsetningen.

- Konkret er det første vi jobber med nå å se på hvilke funksjoner som kan samkjøres. Samtidig vil det at vi nå kan forhandle om innkjøpsvolum på 15 000 pc-er gjøre at enkelte produsenter vil komme sterkere på banen enn tidligere både når det gjelder pc-er og andre produkter, sier Rogne.

- Konsolideringene vil fortsette

Vegard Waldal i Datakjeden er ikke overrasket over at AR Data og Mamoz nå slår seg sammen, men sier den nye konstellasjonen ikke ha noen innvirkning på Datakjeden i det hele tatt verken på kort eller lang sikt.

Datakjeden ble i sommer kjøpt opp av Amentio Holding, som har ambisjoner om milliardomsetning i 2012. Waldal tror konsolideringene i bransjen vil fortsette.

- Det ser vi også på antallet forespørslene fra lokale forhandlere som vil være med i Datakjeden, de har verken volum eller avtaler som tilsier at de kan konkurrere, sier han.

- Men for oss er det uaktuelt å åpne butikk i Midt-Norge. Vi velger i stedet å fokusere på de større byene og andre befolkningsrike områder.

LES OGSÅ: Legger inn ekstragiret