Dobbel Sparc-ytelse annethvert år

Dobbel Sparc-ytelse annethvert år

Oracles Sun-strategi er klar. Selskapet lover doblet Sparc-ytelse annethvert år og Solaris 11 i 2011.

Oracle annonserte denne uken planene for maskinvaren som selskapet fikk tilgang på etter å ha lagt 7,4 milliarder dollar på bordet for Sun Microsystems tidligere i år.

Målet er å styrke datasentersatsingen, differensiere selskapet fra konkurrenter som IBM, HP og Dell og ikke gjøre samarbeidet mellom selskapets ulike programvareløsningene bedre.

- Oppkjøpet av Sun er en grunnleggende videreføring av denne strategien, sier John Fowler, tidligere konserndirektør i Sun Systems Group og nå direktør for Server and Storage Systems i Oracle, til Eweek.

Aggressiv prosessorsatsing

Siden oppkjøpet har Oracle jobbet med å tilpasse Suns Sparc-prosessorer og operativsystemet Solaris for å gi best mulig kompatibilitet med sine databaser og mellomvare.

Ifølge Fowler er selskapet nå klare med planene for prosessorene frem til 2015. De første av de nye prosessorene er allerede lansert, og servere basert på den nye brikken skal være på markedet i løpet av de neste 18 til 24 månedene.

Oracle planlegger to servermodeller basert på Sparc. T Series er optimalisert for energieffektivitet, mens M Series består av servere med høy ytelse for forretningskritisk bruk.

I løpet av fem år vil Sparc ifølge Oracle kunne levere inntil 40 ganger så høy ytelse som eksisterende prosessorer. De vil kunne skaleres opp til 128 kjerner og 16 384 tråder, mot inntil 512 tråder med dagens Sparc-prosessorer. Oracle vil også fortsette støtten til rack- og bladservere med x86-brikker fra Intel.

- Vi vil fortsette den aggressive utviklingen av både blade- og rackserversystemer til x86-markedet, sier Fowler ifølge britiske Computer Reseller News (CRN).

Solaris 11

Samtidig knytter det seg store forventninger til versjon 11 av operativsystemet Solaris, som ifølge Oracle skal være tilgjengelig i 2011.

Den nye versjonen er den første store oppdateringen Solaris siden Suns lanserte versjon 10 tidlig i 2005. Siden da har selskapet kommet med flere oppdateringer, og ifølge Fowler vil Sun fortsette å støtte det gamle operativsystemet.

- Solaris 11 vil bli en like stor produktlansering som Solaris 10 var når det gjelder kjernefunksjonalitet og endringer, sier Fowler ifølge CRN.

Skalerbarhet, vedlikehold, sikkerhet og filsystemer skal være de viktigste nyhetene. Selskapet vil også videreføre støtten til Oracle VM, virtualiseringsteknologien som gjør det mulig å kjøre Windows og Linux på Sparc-servere.

Oracle annonserte også nyheter på lagringssiden. Blant annet planlegger selskapet å øke kapasiteten på sine båndlagringsløsninger fra 1 terabyte i dag til 20 terabyte i 2015.

- Lagring er det mest interessante området i datasenteret i dag, og et av de dyreste elementene. Det er også det mest utfordrende. Det vil endre seg drastisk over de neste fem årene, sier Fowler.

Sårbar produsent

Enkelte har stilt spørsmål ved fremtiden til Suns maskinvare med programvareselskapet Oracle som eier.

Blant annet melder analyseselskapet TheInfoPro ifølge Eweek at Oracle på grunn av prisnivået er blant de mest sårbare serverprodusentene, noe nedgangen i investeringene i Sun-maskinvaren også tyder på.

Nathan Brookwood, analytiker i Insight64, mener på sin side at Oracle har valgt riktig strategi.

En grunn er at selskapet har kvittet seg med Sun-prosjekter som ikke så ut til å bli lønnsomme. Før oppkjøpet leverte Sun x86-servere med både Intel- og AMD-prosessorer, men selskapet hadde ifølge Brookwood ikke nok salgsvolum til å støtte en så bred portefølje.

Fremover vil Oracle kun selge Intel-prosessorer. Disse har høyere ytelse per kjerne enn AMD, noe som ifølge Brookwood er en fordel ettersom Oracle lisensierer programvaren basert på antall kjerner heller enn per prosessorsokkel.