Ebay selger endelig Skype

Ebay selger endelig Skype

Ebay selger Skype-aksjer for 11,6 milliarder kroner til en investorgruppe.

Internettelefoni-, videokonferanse- og lynmeldingsenheten til Skype selges for 11,6 milliarder kroner til en investorgruppe med selskapet Silver Lake i spissen.

I tillegg får Ebay ytterligere 764 millioner kroner fra gruppen, som også består av Index Ventures, AndreesseHorowitz og Canada Pension Plan Investment Board.

Avtalen skal gå i boks innen utgangen av året, og verdsetter Skype til 17 milliarder kroner.

Ikke kjernevirksomhet

Ebay la Skype ut til salgs allerede i april, og hevder de selger ut 65 prosent av aksjene fordi kommunikasjonstjenestene ikke går hånd i hånd med kjerneforretningen nettauksjon og Paypal-betaling.

Da Ebay kjøpte seg inn i Skype for 16 milliarder kroner i oktober 2006, var planen å integrere løsningen med auksjonssystemet, slik at kommunikasjonen mellom selger og kjøper ble bedre. Men dette skjedde aldri.

- Vekst ved selvstendighet

Ifølge Ebay-sjef John Donahoe må Skype bli en selvstendig enhet for å vokse skikkelig.

- Som et selvstendig selskap tror vi Skype vil ha fokuset som trengs for å være konkurransedyktige i nettbasert lyd- og videokommunikasjon og akselerere vekstmomentet, sier han ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Daglig leder i Silver Lake, Egon Durban, tror de nye majoritetseierne kan bidra til veksten med deres erfaring med teknologi og forretningsutvikling. Silver Lake ble også nevnt som en mulig kjøper av videokonferanseselskapet Tandberg i fjor.

Ebay med nedgang, skype med oppgang

Skype er i motsetning til Ebay i økonomisk medvind. Ebay-omsetningen falt fra 13,5 milliarder kroner i andre kvartal i fjor til 12,9 milliarder i år. Skype var med på å trekke det hele opp.

Kommunikasjonstjenesten økte omsetningen til én milliard i andre kvartal i år. Det er 25 prosent vekst fra fjorårets andre kvartal. Også Paypal bidro til å unngå ytterligere nedgang for Ebay. Selve auksjonsdelen av Ebay sliter nå med konkurransen.

Oppkjøp Og Fusjoner