Ellison mot strømmen

Ellison mot strømmen

VALENCIA: Oracle-topp Larry Ellison vil ikke engang prøve å selge programvare til mindre virksomheter.

De fleste større it-selskaper satser på at små og mellomstore bedrifter er nøkkelen til videre vekst. Giganter som SAP, IBM og Cisco har alle lansert produkter spesielt rettet mot mindre virksomheter. Det gidder ikke Larry Ellison.

- Mindre virksomheter er uinteressante for Oracle. Jeg ser SAP ønsker å nå små og mellomstore bedrifter med sin nye A1S-løsning. Lykke til, sa Oracle-sjefen lakonisk da han møtte en gruppe europeiske journalister i Valencia 17. mai.

Ellison er i Valencia i forbindelse med regattaen American Cup, hvor båten til Oracle BMW i disse dager konkurrerer med italienske Luna Rossa i semifinalen. Oracle-toppen bruker private midler for å finansiere deltakelsen. Han har til og med betalt Oracle en dollar for å få bruke firmanavnet på laget. Den 62 år gamle gründeren er selv mannskap på seilbåten. Under regatten bor han på sin nye yacht "Rising sun ", hvor han også tok i mot pressen.

- Jeg har selv drevet NetSuite (selger web-baserte forretningsløsninger, red. anm) i åtte år og vet hvor vanskelig SMB-markedet er, forklarte Larry Ellison, som tok forbehold om at enkelte helt spesielle virksomheter med under 50 ansatte kan være interessante kunder for Oracle.

Selv om Ellison i første rekke tenkte på Oracles applikasjoner da han svarte på spørsmålet om SMB, understrekte han at heller ikke teknologiproduktene er særlig egnet for mindre bedrifter.

- Databaser og mellomvare selger vi til programmerere. Og siden det ikke er mange mindre bedrifter som har slik kompetanse, sier det seg selv at SMB-ene ikke er så interessante for Oracle.

LES OGSÅ: Ingen hjelp fra oven for Oracle

Oppkjøpsmaskin

Oracle har gjennomgått store endringer de siste årene. Virksomheten er omorganisert etter modell av General Electric (GE). Gruppene som selger programvare til ulike bransjer som finans, tele og industri er organisert som selvstendige enheter med ansvar for alt fra tilpasning av produktene til salg.

- Sjefene for disse enhetene er som administrerende direktører i selvstendige selskaper. Beslutningen om å endre organisasjonen er den viktigste jeg har tatt, viktigere enn alle de tekniske beslutningene jeg har tatt tidligere, sa Ellison, som mener den nye organisasjonen er nødvendig for å forstå bransjene Oracle selger et stadig økende antall applikasjoner til.

Ved siden av kameraten Steve Jobs i Apple, som Ellison ikke kunne få fullrost, er tidligere GE-sjef Jack Welsh et av Ellison forbilder. Han nevnte også Cisco-sjef John Chambers som en av sine favoritter.

- Organisasjonen er hentet fra GE, oppkjøpsstrategien er hentet fra Cisco.

Og nettopp oppkjøp av nye selskaper har tatt mye av Larry Ellisons tid det siste året. Siden januar 2005 er 30 selskaper langt under Oracles vinger. Et av dem er norske Net4Call, som utvikler såkalt Service Delivery Platform for teleoperatører. Og det er ingen grunn til å stoppe oppkjøpene nå, understreker Ellison.

- Kritikere har sagt at det er lettere å skrive ut sjekker enn å skrive programvare. Poenget er at det er flere selgere enn kjøpere. Det gjør det gunstig å kjøpe selskaper for tiden, sier

LES OGSÅ: Oracle saksøker SAP for tyveri

"Bigger boat"

Målet er å gå fra å være et 10 milliarder dollar-selskap, til et selskap som omsetter for 30 milliarder i året. I fjor endte Oracle omsetning på 14,8 milliarder dollar. Oppkjøpene av store selskaper som Peoplesoft, Siebel og Hyperion gjør at målet kan være innen rekkevidde før Ellison må gi seg. Den spreke 60-åringen ville imidlertid ikke kommentere om han har tenkt å legge inn årene med det første. Men selv om han har sittet på toppen helt siden starten for 30 år siden, er Ellison trygg på Oracles framtid også uten ham.

- Det er mange som kan overta min jobb. Både Charles Phillips og Safra Catz ( de to på nivået under Ellison, red. anm) gjør en glimrende jobb.

Ikke uventet understrekte den styrtrike it-toppen at det er andre ting enn penger som driver ham. Et velutviklet konkurranseinstinkt og glede over å utforske egne grenser motiverer både i jobben i Oracle, såvel som på regattabanen, understrekte han. På spørsmål om han har forandret seg etter 30 år med Oracle, kom det et nølende nei. Etter en nye tenkepause kikket han bort på basketball-banen på den 138 meter lange båten og sa med et stort smil:

- I have a bigger boat.

LES OGSÅ: Oracle retter opp 37 sikkerhetsfeil

Les om: