Facebook ikke på børs før 2012

Facebook ikke på børs før 2012

Antas å ha en verdi på svimlende 214 milliarder kroner.

Det privateide nettsamfunnet Facebook har det ikke travelt med å komme seg på børsen.

Dette kom frem mandag, da styremedlem Peter Thiel offentliggjorde at selskapet ikke vil børsnoteres før tidligst i 2012. Dermed kan det også gå enda lenger til før det er mulig å kjøpe aksjer i nettsamfunnet, skriver Comon.dk.

Hvor fort noteringen vil skje avhenger ifølge Thiel blant annet av hvorvidt selskapet klarer nå ulike finansielle mål, og hvordan forretningsmodellen utvikler seg.

Masse penger

Et av de store spørsmålene i forkant av en børsnotering vil være hvor mye selskapet, som med sine mer enn 500 millioner brukere verden over er det desidert største nettsamfunnet, egentlig er verdt.

Etter å ha sett på prisene Facebook-ansatte har oppnådd for aksjene sine på det sekundære markedet har avisen Financial Times anslått at Facebook-aksjene har en verdi på 76 dollar per stykk.

Skulle dette anslaget stemme vil det si at selskapet totalt har en verdi på ufattelige 214 milliarder kroner.

Kan tvinges på børs

Selv om Facebook ikke er børsnotert har det foregått salg og investeringer i selskapet de siste årene.

Microsoft har tidligere investert 1,6 milliarder kroner i Facebook, og denne investeringen antas å allerede ha tredoblet sin verdi. Den russiske forretningsmannen Yuri Milner eier også ti prosent av firmaet, etter å a kjøpt opp aksjer fra Facebook-ansatte litt etter litt, og til og med U2s Bono har en fot innenfor. Investeringsfirmaet Elevation Partners, som han er partner i, kjøpte i juni Facebook-aksjer for nærmere 750 millioner kroner.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg, som nylig havnet på 35. plass på Forbes liste over USAs rikeste, har også gitt bort noen av aksjene. Forrige uke donerte 26-åringen bort aksjer for 100 millioner dollar til amerikanske skoler.

Men til tross for sin motvillighet mot å børsnoteres kan selskapet etter hvert bli tvunget av amerikansk lov. I USA er det nemlig lovpålagt at alle selskaper som har mer enn 500 ulike personer eller bedrifter som aksjeeiere blir notert på børsen. Slik Facebook vokser er det mulig denne grensen er nådd om ikke lenge.

Oppkjøp Og Fusjoner