UTFORDRER: Med kjøpet av HTC kan Google kan legge opp til økt produksjon av Pixel-telefonene sine. (Foto: Jason Cross, Macworld USA)

UTFORDRER: Med kjøpet av HTC kan Google kan legge opp til økt produksjon av Pixel-telefonene sine. (Foto: Jason Cross, Macworld USA)

Google kjøper HTC

Oppkjøpet av HTC kan innebære at Google utfordrer hegemoniet til Samsung og Apple.

Google kjøper HTCs smarttelefon-virksomhet for omtrent ni milliarder kroner, ifølge Computer Sweden. De siterer Gartners Annette Zimmermann, som tror Google nå vil gå sterkere inn på maskinvaremarkedet og ta kampen opp med Samsung og Apple.

Forrige gang Google prøvde noe slikt, var det ingen suksess. Da kjøpte de Motorola Mobility for 12,5 milliarder dollar og solgte selskapet senere til Lenovo for 2,91 milliarder.

Gartneranalytiker Zimmermann påpeker imidlertid at de den gangen var ute etter Motorolas patent, mens HTC ikke har noen viktige patenter. I tillegg går HTC med tap og har et mye mindre fokus på forskning og utvikling enn for få år siden. 

Kjøper markedskanal?

En annen Gartner-analytiker, Roberta Cozza, mener tidene har forandret seg siden de kjøpte Motorola. Nå må de konkurrere mer aggressivt med aktører som har en tett integrasjon mellom programvare og innhold og med maskinvare.

Andre analytikere stiller seg uforstående til hva det i det hele tatt er Google betaler for, siden HTCs posisjon på smarttelefon-markedet nå er svært liten. Analytiker Richard Windsor i Radio Free Mobile tror kjøpet dreier seg om å hindre framtidige leveringsproblemer når de vil øke produksjonen, slik de opplevde det med Pixel-telefonen sine. Med andre ord kan målet med oppkjøpet være å kunne produsere og distribuere Pixel-telefoner i store volumer.

Oppkjøp Og Fusjoner