Her er Redpill Linpros nye eiere

Derfor er Administrerende direktør Margrethe Gleditsch begeistret for de nye eierne.

Publisert Sist oppdatert

Redpill Linpro har slitt med økonomien siden svenske Redpill fusjonerte med norske Linpro 2008.

Nå har det svenske statlige pensjonsfondet Sjätte AP-fonden solgt sine 76 prosent av selskapet til det svenske investeringsselskapet Neqst.

Administrerende direktør Margrethe Gleditsch er begeistret for de nye eierne.

- For oss i ledelsen i Redpill Linpro er det veldig allright å få inn eiere med teknisk bakgrunn og teknologisk forståelse. Alle i ledelsen ser frem til en eier som har en aktiv rolle, sier Gleditsch.

Gleditsch lyst på fremtiden, og forteller at områdene Redpill Linpro lykkes i, for eksempel driftsvirksomheten, har vokst i alle år og selv gjennom finanskrisen i 2009.

Og med friprog og åpen kildekode blant salgsargumentene er selskapet på vei opp, mener hun.

- Vårt marked er likevel selvsagt likt alle andres, hvor løsninger konkurrerer på funksjonalitet, pris, kompetanse og grad av service. Vi tror jo imidlertid at open source er et godt utgangspunkt for å kunne levere bra innen disse områdene.

Ville ha pakka

Med et akkumulert underskudd i konsernet på omlag 68 millioner kroner i perioden 2008-2012, på tross av et akkumulert resultat på seks millioner kroner de siste tre årene i norske Redpill Linpro, begynte det å bli tydelig at noe måtte gjøres for at selskapet skulle overleve, og jakten på investorer var i gang.

Redpill Linpro er et kjent navn i det skandinaviske markedet. Datterselskapet Varnish Software er også godt kjent globalt, og det var nettopp Varnish som var inngangsbilletten til forhandlinger med investeringsselskapet Neqst.

Neqst leter etter team som har jobbet sammen der de ser muligheter for vekst, og som ikke minst kan utnytte kompetansen som skal til for at selskapene kan vokse. De investerer bare i nordiske it-selskaper, for det er der de har kunnskapen og nettverk. Det er viktig for Neqst at ingen av selskapene de eier konkurrerer med hverandre. Hver investering skal stå på egne ben, og selv om flere av selskapene samarbeider, skal ingen være konkurrenter. De hadde investert i åtte selskaper siden 2008. Nå fristet Redpill Linpro.

- Vi møtte lederne i selskapet for to år siden, om muligheter for å finansiere Varnish. Da sa vi først at Varnish var for lite, men at hele gruppen, inkludert Varnish, var interessant, forteller Erik Frøberg i Neqst.

Frøberg og kollega Jonas Fredriksson ønsket å legge inn bud på hele selskapet, men fikk nei i første runde ved forhandlingsbordet. Men fortsatt mente de to at Redpill Linpro og Varnish var interessant nok til å fortsette, og de gjorde om forslaget.

- Det nye forslaget var at vi og lederne skulle kjøpe ut selskapet, og at Sjätte AP-fondet fikk bli med videre som en indirekte investor, sier Frøberg.

Forslaget falt i smak, og det ble brukt en god del til på å utarbeide avtalen. Den 18. september var alt klart, og Neqst sikret seg 76 prosent av aksjekapitalen. Alt som gjenstår er å kjøpe inn resten av aksjene fra de fire gjenværende investorene.

Investerer i fremtiden

Det er fortsatt litt tidlig etter overtakelsen til å se nøyaktig hvor ferden går med Redpill Linpro.

- Det første steget er å gjøre en analyse, og sette oss godt inn i virksomheten. Nå kommer vi jo inn i styret, og kan jobbe tettere sammen, sier Fredriksson.

- Vi er optimistiske om at det går an å vokse, men vi er også realister, legger han til.

Markedet for løsninger på åpen kildekode vokser, og har blitt akseptert, slik som Varnish.

- For fem til ti år siden var det mange store organisasjoner som ikke våget å prøve seg på denne typen av it-løsninger. Men vi synes det er utrolig interessant, og det er en programvareemarkedet som vokser på beskyttet programvaremarkedets bekostning, sier Frøberg.

Men Varnish får enn litt annen reise enn moderselskapet.

- Deres naturlige marked er internasjonalt, mens vårt marked ligger i Norden. Vi skal være nær kunden, mens Varnish såvidt vi vet ble det første norske selskapet som solgte support til India, sier Gleditsch.

Redpill Linpro

  • Resultat av fusjon mellom norske Linpro og svenske Redpill i 2008.
  • Linpro var Norges første kommersielle aktør som satset på fri programvare og åpen kildekode, med tydelig fokus på GNU/Linux.
  • Selskapet er representert i Norge, Sverige, Danmark og Finland.
  • 102 ansatte i 2012.
  • Omsetning på 117,4 millioner kroner i 2012, med resultat på 6,7 millioner kroner.
  • Det statlige svenske pensjonsfondet Sjätte AP-fonden eide 76 prosent av aksjene frem til oppkjøpet av Neqst, 18. september 2013.

Neqst

  • Investeringsselskap, grunnlagt av Öhman bank i 2008.
  • Investerer i tjeneste- og programvareselskap i Norden.
  • Består av ti investorer, alle familier som har bygget seg en formue i it-bransjen.
  • Eier totalt ni it-selskaper, inkludert Redpill Linpro og Varnish.