IBM finleser Sun-kontrakter

IBM finleser Sun-kontrakter

Lisensavtaler og åpen kildekode kan stikke kjepper i hjulene for IBM-kjøpet av Sun.

IBM har satt sine advokater i arbeid med en skikkelig gjennomgang av Suns kontrakter. Denne "due diligence" peker på at selskapene er et stort skritt nærmere en sammenslåing, mener Wall Street Journal.

En due diligence, eller selskapsgjennomgang, er en arbeidsprosess og metode for å samle inn og analysere informasjon om et selskap, ofte i forbindelse med fusjoner, oppkjøp eller andre strategiske forandringer. Den i første omgang som et beslutningsgrunnlag for selskapsledelsen i det kjøpende selskapet, ved at man får et klarere bilde av omstendighetene i det andre selskapet.

Dersom det virkelig er hold i oppkjøpsryktene, er det ingen overraskelse at IBM har begynt denne prosessen nå. WSJ mener en slik prosess kan ta flere dager.

Spekulasjoner

En av hovedpunktene i slikt arbeid er utforskning av Suns lisensavtaler for å se om noen av dem strider mot IBMs forretningsmodeller. Suns programvareprodukter som Solaris OS, MySQL database og utviklingsrammeverket Java, distribueres alle på ulike open source lisenser.

Det var Wall Street Journal som avslørte planene til en sammenslåing av de to it-gigantene siste uke. Verken IBM eller Sun har offisielt bekreftet planene, men fredag skrev WSJ at kjøpesummen vil ligge mellom 6,5 og åtte milliarder dollar (mellom 41 milliarder og 50 milliarder kroner).

Det har vært spekulasjoner om IBM er mest interessert i Suns programvare, eller i selskapets servere. Sun er verdens største serverleverandør, ifølge tall fra IDC, hakket større enn HP.

Det er også en stor overlapp mellom selskapenes produkter. Begge har et Unix server operativsystem, begge har egen Risc brikkearkitektur, begge har enterprise database, og en rekke med mellomvare. Uansett vil en fusjon være forvirrende for kundene, mener flere analytikere.

LES OGSÅ:

Stor Unix-dominans

For Sun kan et oppkjøp være redningen. Selskapet er hardt rammet av finanskrisen. Mange av Suns største kunder er nettopp finansselskaper og Wall Street-banker. Noen av dem eksisterer rett og slett ikke lenger, mens andre er i store problemer.

Nettopp derfor kan et samarbeid mellom de to store it-selskapene gir begge en bedre fremtid, mener eksperter.

IBM er nummer én på markedet for Unix-servere, mens Sun er nummer to. Samlet dominerer de to dette markedssegmentet fullstedig. IBM har rundt 37 prosent av dette markedet, Sun har 28 prosent, målt i omsetning.

Det betyr at oppkjøpet i alle fall kan være mye bedre enn ingen endring i dagens status, mener analytiker Dan Olds i Gabriel Consulting Group.

- Det økonomiske klimaet er ikke gunstig for Sun. Jeg tror de må kutte mye uten at det hjelper dem stort, og da må de kutte ut store områder av virksomheten, sier han til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Sun blir også presset av investorer som Southeastern Asset Management, som har økt andelen i selskapet til 20 prosent de siste årene. Investeringsselskapet ønsker en større avkasting.

- Jeg tror de har mye å si i retningen Sun velger. Og da handler det ikke om en strategi, men om ren forretning, sier Olds.

Oppkjøp Og Fusjoner