Lenovo kjøper IBM-serveravdeling

Lenovo kjøper IBM-serveravdeling

Kineserne betaler 14,2 milliarder for serverproduktene IBM ikke fikk til.

Forsøkene har vært der, og ryktene mange, men i dag er det klart at Lenovo kjøper X-serien av serverprodukter med tilhørende kundestøtte fra IBM. Det melder nyhetstjenesten til Computerworld.

X-serien fra IBM er de ordinære serverne som er designet rundt Intel x86-design, ofte kalt «industristandard»-servere. Dette omhandler merkenavnene System x, Bladecenter og Flex-systemet av blad-servere og svitsjer, Flex integrerte serversystemer, Nextscale- og Idataplex-servere og tilhørende programvare og alt tilhørende nettverk, vedlikehold og kundestøtte.

Sammen med HP og Dell står IBM for to tredjedeler av salget i dette servermarkedet.

Børsstopp

Forvarselet om at noe var i ferd med å skje var når Lenovo-aksjen ble suspendert fra handel torsdag på børsen i Hong Kong.

IBM får 12,79 milliarder kroner (2,07 milliarder USD) i kontanter og 182 millioner Lenovo-aksjer verdt 1,25 milliarder kroner (203 millioner USD).

Dette er andre gangen Lenovo kjøper seg markedsposisjon fra IBM. I 2005 kjøpte de pc-divisjonen fra Intel.

Vekst og fall

Serverproduksjon og salg var hovedgrunn til at de ferskeste kvartalstallene fra IBM var blant de dårligste selskapet noen gang har levert. Salget av X-serie-servere falt med femten prosent i siste kvartal i fjor.

Lenovo på sin side kniver med HP om topplasseringen i det klassiske pc-markedet, men dette markedet har opplevd kraftig fall. Selv med stabilisering i sikte, ser det ikke ut til at det ligger an til en ny kanonvekst i dette markedet.

Kineserne er dermed nødt til å satse på nye felt, som smarttelefoner, smart-tv-er, nettbrett og standardservere. Smarttelefonene er på plass, og nå kommer altså IBM-servere inn i folden.

Har prøvd lenge

Ønsket om å få en fot innenfor server-virksomheten har strandet på at de store programvareleverandørene som Microsoft, Oracle og VMware ikke har vært så overvettes interessert. Dette, samt omdømme og en fot innenfor hos store og mellomstore selskaper, er nå på plass med IBM x-serverkjøpet.

- Server-virksomheten handler ikke bare om å lage bokser som kan selges billigst mulig. Det må et robust økosystem av partnere og støtteløsninger til, som kan bidra til å bygge mer virksomhet og salg, sier Rajnish Arora, analytiker i IDC.

- Dersom Lenovo også klarer å tenke nytt og annerledes, kan de bli en formidabel konkurrent i server-markedet.

Stortaperne blir igjen i IBM

Dette var likevel den serverserien som hadde minst nedgang. Stormaskin og power-baserte servere fra IBM falt med over tredve prosent.

Disse tunge systemene blir igjen i IBM, sammen med lagringssystemene og Pure-familien av programvare og dedikerte serverenheter.

Oppkjøp Og Fusjoner