Micro Focus vil skifte fokus

Micro Focus vil skifte fokus

De var met kjent for Cobol. Nå er det nye tider, med Borland under vingene.

Micro Focus er neppe veldig kjent blant de yngre i bransjen, og de som kjenner til selskapet forbinder det med Cobol. Og hvem i all verden er det som holder på med så gamle greier som det? Svaret er i korthet "svært mange som utvikler og vedlikeholder store erp-løsninger og transaksjonssystemer". Moderne Cobol byr på en lang rekke muligheter.

Men Micro Focus vil helst slippe å forbindes med "noe gammeldags", selv om Cobol fortsatt står for rundt 60 prosent av inntektene. I stedet vil de forbindes med modernisering. Med det mener de at de tilbyr komplette løsninger for alt fra vedlikehold på eksisterende stormaskiner til full migrering over på Unix-, Linux eller Windows-plattform.

Adjø, borland

Borland var mest kjent for utviklingsmiljøene Turbo Pascal, Delphi og JBuilder. Under fellesnavnet Codegear ble disse relativt populære verktøyene solgt til Embarcadero Technologies. Borland satt da igjen med en omfattende suite verktøy for kvalitetskontroll og administrasjon av programvareutvikling – "Application Lifecycle Management".

Nå har altså Micro Focus kjøpt Borland og dermed overtatt denne. Likeledes har de kjøpt opp Compuwares verktøy for automatisk testing og kvalitetssikring av programvare. De overtar også 330 Compuware-ansatte som utvikler, vedlikeholder og supporterer disse verktøyene.

Både Compuware og Borland var pionerer i programvarebransjen. Compuware startet med Abend-Aid for håndtering av feilsituasjoner på stormaskiner, mens Borland var tidlig ute med nytteverktøy for pc-er, og ikke minst suksessen Turbo Pascal. Mens Compuware består som leverandør av løsninger for stormaskiner, forsvinner altså Borland.

Modernisering selgver

Micro Focus posisjonerer seg både som leverandør av verktøy og tjenester for migrering og modernisering, så vel som kvalitetssikring også for nye prosjekter. Gjennom oppkjøp har selskapet vokst fra 700 til 1400 ansatte, og omsetningen er økt fra 150 millioner dollar til 350 millioner på tre år.

Så langt har de klart kunststykket å være venner med «alle». Når Gjensidige flytter fra stormaskin til AIX-plattform bistår Micro Focus, men også IBM. Intet fiendeskap der i gården. Selveste Microsoft har også et godt forhold til Micro Focus, som hjelper dem med migrering fra stormaskin og over i skyene, cloud computing.

Selvsagt finnes Micro Focus Cobol for Microsofts Visual Studio, så vel som IBMs Eclipse. Og Cobol eksekverer like bra på Windows som på stormaskin, hevder John Oxford som er leder for tekniske tjenester for Norden, Benelux og Storbritannia i Micro Focus. Han har også en forklaring på hvorfor selskapet gjør det godt i disse tider.

– Selv om det kuttes og spares, så er det alltid behov for endringer i datasystemer. Og da gjelder det å få gjort endringene rimeligst mulig og få til raske innsparinger, men med god kvalitet. Det er vi gode til, og dermed gjør vi det alltid godt i krisetider, sier han.

Oppkjøp Og Fusjoner