Er One Call fortsatt i spill?

Vil Konkurransetilsynet kreve at Netcom selger ut One Call?

Publisert Sist oppdatert

Hva vil skje med One Calls 450 000 kunder etter at Teliasonera har kjøpt hele Tele2s virksomhet i Norge?

Det store spørsmålet er om Konkurransetilsynet vil kreve at NetCom selger dem ut.

Etter at det i dag ble kjent at Teliasonera kjøper Tele2s virksomhet i Norge, er det store spørsmålet knyttet til One Call.

Administrerende direktør i Teliasonera Norge, August Baumann, presiserte på en pressekonferanse i dag at han vil opprettholde alle merkenavnene – også One Call, My Call, Network Norway og Tele2.

Øystein Eriksen i tenkeboksen

- Betyr det at Øystein Eriksen er velkommen til fortsatt å lede One Call om han ønsker det?

- Svaret på det er ja. One Call fortsetter som før, svarte August Baumann.

- Men hva sier så Øystein Eriksen? Fortsetter du i One Call under Teliasonera?

- Jeg vil nå som før drive One Call fra dag til dag. Hva jeg på sikt velger å gjøre når Konkurransetilsynet har sagt sitt, ønsker jeg ikke å si noe om i dag, sier Øystein Eriksen til Telecom Revy.

Ser vi på erfaringene ved tilsvarende oppkjøp i andre land, som Østerrike (3/Orange), Irland (O2/3) og senest i Tyskland E-Plus/Telefonica, kan Konkurransetilsynet kunne kreve at Netcom selger ut enekeltselskaper i Tele2s virksomhet i Norge. Og da er det som betyr noe One Call, som er klart det selskapet som i de siste årene har hatt størst kundevekst og bydd Telenor og Netcom størst konkurranse. Bare fram til 1. mai i år erobret One Call 43.000 nye kunder – det meste tatt fra konkurrentene.

Sukrer pillen

August Baumann opplyste på pressekonferansen i dag at dersom prosessen går som Teliasonera håper, kan innfasingen av vel en halv million kunder som nå romer i Telenors nett starte, fra 1. oktober. Konkurransetilsynet kan legge vekk saken og ikke stille noen krav. Da er fristen 25 dager. Men dersom de enten vurderer å stanse hele salget eller stiller krav om nedsalg av deler av virksomheten, har de ytterligere 70 dager på seg for å gjøre det. Da er vi rundt 1. oktober.

- Vi vil kunne være kommersielt operativ med alle Tele2-selskapene inkludert som kunder i vårt nett utpå våren neste år. Vi forserer nettutbyggingen og vil ved inngangen til 2016 ha 98 prosent 4G-dekning. Det betyr milliardinvesteringer i dekning og kapasitet både i 2015 og 2016, sier Baumann.

Med det forserer han dekningsutbyggingen kraftig med to år – og mer enn det i forhold til myndighetenes krav. I sitt krav til dekningsfrekvens krevde ikke myndighetene mer enn 2 Mbit/s nedlastingshastighet – det krever ikke nødvendigvis 4G, som NetCom lover nå.

Teliasonera melder at transaksjonen (kjøpet av Tele2) estimeres å bringe integrasjonskostnader på 250 til 450 millioner svenske kroner, samt investeringer for 350 millioner svenske kroner for å håndtere den økte trafikken.