Oracle kjøper Sun Microsystems

Oracle kjøper Sun Microsystems

Oracle kjøper Sun for 50 milliarder kroner. - Vi endrer it-industrien, sier Larry Ellison.

Oracle har signert en avtale om å kjøpe Sun Microsystems for 7,4 milliarder dollar, drøyt 50 milliarder norske kroner.

Programvareleverandøren har kastet seg på maskinvarebølgen, og lanserte en ny database- og datamaskinpakke i fjor høst . Nå er Sun altså det siste skuddet på stammen for å realisere den nye strategien.

- Oppkjøpet av Sun endrer it-industrien ved å kombinere det beste innen bedriftsprogramvare og kritiske maskinvaresystemer, sier Oracle-sjef Larry Ellison i en pressemelding.

- Oracle blir det eneste selskapet som kan utvikle et integrert system, fra applikasjon til disk, hvor alle bitene passer sammen og samarbeider så kundene ikke trenger å gjøre dette selv. Integrasjonskostnadene vil gå ned, mens ytelse, tilgjengelighet og sikkerhet vil øke, mener Ellison.

Oracle betaler 9,5 dollar per aksje i kontanter for Sun. Etter gjeld og kontantbeholdning blir beløpet 5,6 milliarder dollar netto, ifølge Oracle. Styret i Sun har enstemmig vedtatt å støtte oppkjøpet.

Oppkjøpet er det siste i rekken av en lang rekke oppkjøp fra Oracle de siste årene. Siebel, Peoplesoft og BEA Systems har alle blitt slukt av databasegiganten fra Silicon Valley.

Ikke IBM

Avtalen kom i stand etter lang tids tautrekking mellom Sun og IBM, som endte med at Sun til slutt takket nei til et tilbud. Sun har slitt tungt, og det har lenge versert rykter om et potensielt oppkjøp fra en lang rekke selskaper, og Oracle har også vært nevnt.

Oracle har imidlertid aldri hatt en egen avdeling for maskinvare eller serveroperativsystemer, hvor Sun er tungt inne. Sun Solaris har imidlertid lenge vært en vellykket plattform for Oracles databasevirksomhet.

Kjøpet sikrer også Oracle kontroll over programmeringsspråket og utviklingsrammeverket Java, et av få områder hvor de to selskapenes produkter overlapper. Sun har en Java applikasjonsserver basert på åpen kildekode, Glassfish, som Oracle trolig vil beholde. Hva som skjer med resten av Suns kommersielle Java-programvare, Java Enterprise System (JES), er uklart.

Også BEA hadde overlappende systemer da de ble kjøpt, men selskapet hadde så mange kunder på Weblogic at Oracle holdt produktet i live. Suns installasjonsbase for JES er imidlertid langt mindre, så Oracle kan velge å vrake denne.

Oracle regner med at kjøpet gir selskapet en omsetningsvekst det første året som er større enn oppkjøpene av BEA Systems, Peoplesoft og Siebel til sammen.

Sun skal bidra med 1,5 milliarder dollar på driftsbudsjettet det første året, og tallet skal øke til over to milliarder dollar det neste året, ifølge Oracle.

Oppkjøp Og Fusjoner