Selger og splitter Novell

Selger og splitter Novell

Novell selges for 2,2 milliarder dollar og Suse Linux skilles ut som eget selskap. Analytikere tror ikke de nye eierne vil beholde operativsystemet.

Amerikanske Attachmate Corporation annonserte på mandag at selskapet legger 2,2 milliarder dollar på bordet, tilsvarende 13,1 milliarder kroner, for Novell.

Novell har også besluttet å selge enkelte immaterielle eiendeler til CPTN Holdings, en teknologisammenslutning ledet av Microsoft, for 450 millioner dollar i kontanter, som ifølge avtalen skal betales av Attachmate.

- Etter å ha vurdert ulike alternativer for å øke verdien for aksjonærene har styret konkludert med at det beste alternativet er å gå sammen med Attachmate og selge visse intellektuelle rettigheter til konsortiumet, sier Ron Hovsepian, administrerende direktør og styreleder i Novell, i en uttalelse.

- Vi mener avtalen med Attachmate vil gi viktige fordeler for Novells kunder, partnere og ansatte, sier han.

- Integrasjonen en utfordring

Attachmate spesialiserer seg først og fremst på mellomvare for å koble nyere datamaskiner sammen med eldre systemer som stormaskiner, og skal dele mange kunder med Novell.

Fremover vil Attachmate drive Novell som to separate forretningsenheter, henholdsvis Novell og Suse, ved siden av sine egne forretningsenheter Attachmate og NetIQ. Avtalen forventes å være ferdigstilt i første kvartal 2011.

- Vi er veldig glade for denne avtalen, som bidrar til å fylle ut vår eksisterende portefølje, sier Jeff Hawn, administrerende direktør og styreleder i Attachmate, i pressemeldingen.

- Novell har en lang historie med innovasjon, imponerende teknologi og sterke varemerker, og et ledende økosystem med partnere og dyktige ansatte, sier han.

Gjennom oppkjøpet av Novell får Attachmate tilgang på en bred portefølje med løsninger.

- Novell er muligens et av de selskapene der summen av delene under en ny ledelse vil være verdt mer enn hele selskapet, sier Rebecca Wettemann, forskningsdirektør i Nucleus Research, til IDG News Service.

Hun mener Novell alltid har vært sterke på teknologi og forskning og utvikling, men tror det å integrere produkter som Open Enterprise Server og Zenworks inn i Attachmates eksisterende produktportefølje vil bli en utfordring.

Usikkerhet rundt Suse

Det gjenstår fremdeles å se hvilken rolle Novells Linux-distribusjon Suse Linux vil spille. Novell har primært markedsført Suse til maskinvareleverandører, men hos bedriftskundene har operativsystemet havnet i skyggen av Red Hat Enterprise Linux og Ubuntu.

Charles King, direktør og hovedanalytiker i analysebyrået Pund-IT, mener Suse står på egne bein.

- Produsentene som er aktive innenfor Linux tjener ikke mye på å selge selve operativsystemet, men tjener penger på å selge tjenester relatert til Linux. Novell er en svak konkurrent til Red Hat, men hadde gode partnere i IBM og andre selskaper. Det bør gi interessante synergier for Attachmate, sier han til IDG News Service.

Jonathan Penn i Forrester er imidlertid ikke overbevist om at Attachmate vil beholde Suse.

Han mener Attachmate er langt mer interessert i Novells løsninger for systemadministrasjon og sikkerhet enn plattformsiden, og peker på det at utskillelsen av Suse som en egen enhet vil gjøre operativsystemet enklere å selge unna.

- Dersom noen kommer inn med et godt tilbud er det muligens i Attachmates interesse å selge, sier han.