Slik blir EDB Ergo en ny it-gigant

Slik blir EDB Ergo en ny it-gigant

Angriper smb-markedet. Programvareleverandører må passe seg.

Forrige uke ble kjent at to av de største norske it-aktører skal dele seng.

- Styrene i EDB Business Partner og Ergogroup er enige om å anbefale sine aksjonærer at EDB og Ergogroup slår seg sammen for å danne et ledende nordisk it-selskap, med kapasitet til økt organisk vekst og finansiell styrke til å kunne utnytte strategiske og strukturelle muligheter, skrev EDB i en børsmelding. Dermed er Norges største it-fusjon i gang.

Det sammenslåtte selskapet vil ha rundt 10.000 ansatte fordelt på 135 kontorer i 16 land.

Industrihistorie

Ambisjonene er klare. Både det nordiske markedet og segmentet for smb-bedrifter er tydelige mål for det nye konsernet.

- Dette er industrihistorie. Vi blir en av de store i nordisk sammenheng, sa Arve Johansen på pressekonferansen.

Johansen er påtenkt rollen som styreleder i det sammenslåtte selskapet. Han er strategisk rådgiver i EDB, og har mange års erfaring fra Telenor, blant annet fra Telenors internasjonale virksomhet.

Også John-Arne Haugerud, den nye vise administrerende direktør i det nye konsernet, peker på at konkurransekraften i det nordiske markedet er en viktig grunn for fusjonen.

- Vi vil ha en større markedsandel enn Tieto, sier han.

Ifølge Haugerud vil 58 prosent av omsetningen i EDB Ergogroup komme fra it-drift, noe som gir langsiktige inntekter. I alt står Norge for 70 prosent av omsetningen. Veksten vil komme i første omgang fra Sverige, i tillegg til smb-segmentet.

Ifølge IDC vil EDB Ergogroup dominere over 50 prosent av det norske markedet for outsourcing. Og ambisjonene er mer makt.

- Det nye selskapet vil øke fokuset på vekst i smb-markedet, slår Haugerud fast.

It-eventyr

Terje Mjøs skal styre skuta etter fusjonen. Den nåværende administrerende direktøren i Ergogroup får da tittelen konsernsjef i EDB Ergogroup.

- Dette er en fantastisk mulighet til å sette norsk it-næring på verdenskartet, og samtidig vise at nordiske kunder betjenes best av de som kjenner nordisk næringsliv fra innsiden. Det blir en viktig tid vi går inn i når vi nå skal realisere dette nordiske it-eventyret, og vårt viktigste fokus er verdiskapning for kundene, sier Mjøs.

Det betyr at konkurrentene får det tøffere. Nummer to, IBM, tar det hele med ro.

- Det er vanskelig å måle markedsandeler, og IBM er jo et integrert selskap som leverer teknologi (programvare og maskinvare) og et bredt tjenestepekter. Vi ser ingen umiddelbar endring i konkurranseposisjonen. IBM er en stor leverandør i markedet, og på enkelte områder samarbeidspartner med både EDB og Ergogroup på teknologisiden. Det vil vi fortsette med, sier selskapets norske sjef, Morten Thorkildsen.

- Tror dere at fusjonen vil styrke eller svekke deres posisjon i Norge, eller i Norden?

- Vi ser ingen umiddelbare endringer i IBMs posisjon da både Ergogroup og EDB har vært der allerede, dog hver for seg, sier han.

- Dette konsernet vil kunne sette rammebetingelser for it i Norge, sier analytiker. Les mer på neste side!

Oppkjøp Og Fusjoner