Slutt for Fujitsu-Siemens?

Slutt for Fujitsu-Siemens?

Siemens vil trekke seg ut av samarbeidet med Fujitsu. - Jeg må sjekke dette før jeg tror det, sier Norgessjef Jan Eigil Rydningen.

Siemens har ifølge den anerkjente avisa Wall Street Journal meldt fra til Fujitsu at det skal bli slutt på det ni år lange samarbeidet mellom de to it-gigantene. Fujitsu-Siemens er en av Europas ledende pc-produsenter.

For sjefen i Norge, Jan Eigil Rydningen, er nyheten like ny som for alle andre i Norge.

- Jeg har allerede fått noen telefoner på dette, men jeg må først prøve å finne ut om artikkelen i Wall Street Journal er riktig. Selvfølgelig er de en pålitelig kilde, men de kan også ta feil. Jeg prøver å finne ut om fakta, vi har ikke fått noen informasjon om dette internt, sier han til Computerworld.

Ny avtale

Ifølge Rydningen har de to morselskapene for ikke lenge siden bekreftet at samarbeidet skal fortsette i fem år til. Han vil likevel ikke bli overrasket dersom det blir et brudd i ekteskapet.

- I fjor inngikk de to selskapene en ny avtaleperiode, men det kan godt hende at man til tross for forlengelsen har kommet til andre konklusjoner, sier han.

Diskusjonen om fellessatsingen skal fortsette har vært til stede hele tiden.

- Dette har vært pågående lenge, jeg leste om det allerede før jeg startet i selskapet. Spørsmålet er om produktene skal kjøres under et felles flagg, eller om et av selskapene skal videreføre dem, sier Rydningen.

140 ansatte

I Norge har Fujitsu-Siemens 140 ansatte. Rydningen synes det er alt for tidlig å spekulere hva som kommer til å skje hvis selskapet deles opp.

- Jeg synes det er en interessant kobling, to kjempekonsern i ryggen gir et enormt markedspotensial. Vi gjør det bra i Norge, selv om volumsalget ikke har tatt seg opp. Men jeg ser også at det kan bli forvirrende med tre selskaper som bruker navnene. Siemens og Fujitsu er dessuten satt opp på ulik måte globalt, sier Rydningen.

Heller mobil enn pc

Ifølge WSJ har Fujitsu førsterett til å overta de 50 prosentene som Siemens eier, men Fujitsu-sjefen Kuniaki Nozoe mener pc-markedet blir mindre interessant, og at han vil se mer til mobilmarkedet.

Fujitsu-Siemens hadde en omsetning på 10,5 milliarder dollar det siste fiskalåret. Men samarbeidet har ikke nådd forventningene og selskapet har tøff konkurranse fra både Dell og HP. Den nye Siemens-sjefen Peter Löscher, som kom til selskapet i fjor, har vist misnøye med hvordan joint-venturen fungerer.

Hvis Fujitsu ikke er interessert i Siemens sin del av bedriften, kan andre aktører komme på banen. Den siste store overtagelsen på pc-markedet var i 2005, da Lenovo overtok IBM pc-produksjon.

Oppkjøp Og Fusjoner