- Tenk på hvor du vil markedsføre deg

- Tenk på hvor du vil markedsføre deg

Useriøse katalogselskaper lyver om rammeavtaler og lager falske nettsider. Spesialrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH advarer bedrifter mot å tråkke i fella.

Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge har i år sett en økning i henvendelser fra virksomheter som lurer på hvordan de skal håndtere krav de har fått fra useriøse nettkataloger.

Aggresive svensker

HSHs spesialrådgiver Thor Martin Bjerke tror at de mange oppkjøpene kan være en medvirkende årsak til at problemet har økt.

- Mange seriøse selskaper endrer navn og profil, enten for å markedsføre seg eller fordi de kjøpes opp eller fusjonerer. I dette havet av tilbud er det lett å trå feil, sier Bjerke til IT-Bransjen.

Han oppgir at spesielt svenske selskaper er aggressive og at de kan påstå at hovedkontoret eller konsernet har inngått rammeavtale med katalogselskapet for å få bedriftene til å bite på.

Lett å fake

- Problemet er at alle nå kan lage pene nettsteder og at mye informasjon om firmaer finnes på nett. Det vil si at man med få tastetrykk kan skaffe seg mye informasjon om selskapet, slik som varemerker, ansatte, kontonummer og domeneregistreringer, sier han.

Det mest vanlige er at slike selskaper kjøper firmanavn, adresser og telefonnummer fra et selskap som selger slike, eller at man skaffer seg en database på det svarte markedet. Det er også vanlig at kjente firmanavn legges inn i basen og at man klipper og limer annonser fra andre nettsteder for å få siden til å se seriøs ut.

Ingen angrefrist

Bjerke understreker viktigheten av å undersøket tilbudet og selskapet nøye før bedriften sier ja på telefon eller skriver under på papirer. På handel mellom næringsdrivende er det ingen angrefrist.

- Det enkleste er ofte det beste. Tenk på hvor du vil markedsføre deg og la kun en i virksomheten ta hånd om dette. Med alle søkemotorene som er nå kan man faktisk finnes raskere i Google enn i mange av katalogene, mener han.

Kontrollperson

Ansatte i bedriften bør ikke skrive under på dokumenter uansett hva det gjelder.

- De skal heller ikke svare på konkurranser, spørsmål om printertype, detaljer om selskapet eller om de vil kjøpe noe. Henvis alle slike henvendelser til en person, råder Bjeke.

Norske katalogselskaper har selv dannet organisasjonen Trygg katalog der de definerer bransjestandarder og hvor det er mulig å klage på uryddig oppførsel fra medlemmene.

Les om: