Vil Tieto kjøpe Terjes Evry?

Vil Tieto kjøpe Terjes Evry?

Analytiker mener finnene er mest sannsynlige Evry-kjøper. Og prisen kan bli over åtte milliarder kroner.

- Tieto er den mest relevante kandidaten.

Det sier analytiker Per Gunnar Nordahl i Arctic Securities. Han har fulgt Evry i en årrekke.

Det var i dag morges Evry gikk ut og fortalte børs og presse at selskapet er til salgs. Begge de to store eierne, Telenor og Posten, støtter prosessen. Dermed er det store spørsmålet: Hvem blir kjøperen?

- Evry og Tieto har geografisk nærhet, men uten overlapping. Og Tieto har en prising som er høyere enn Evrys i forhold til inntjening. Da blir det attraktivt med kjøp, mener han.

Nordahl tror det kunne være fornuftig å bygge en nordisk it-gigant som kunne stå i mot presset fra de indiske aktørene HCL og Tata. Dessuten, nevner han, har Tieto veldig lite gjeld, og er dermed i stand til å finansiere et oppkjøp.

- Hvordan er situasjonen i Evry om dagen? Er presset fra de store konkurrentene hardt?

- Det er et sterkt press på de aller største kundene. Indiske konkurrenter kommer inn og tar store aktører. Men Evry har heller ikke hatt store marginer på de største kundene. I et økonomisk perspektiv kunne det gått bedre uten de store. Men de har mange ansatte knyttet opp mot de største kundene, sier han.

Nordahl mener Evrys consulting-del, utenom Bekk, har veldig lave marginer. Dessuten har Evry slitt på drift, med både lave marginer, nedetid hos viktige kunder, og dårlig inntjening.

- Men Solutions, det går veldig bra, sier han.

Investeringsselskap

En annen mulighet kan være at et investeringsselskap kjøper opp Terje Mjøs & co. Typisk vil det da komme inn en eier som vil kjøpe og omstrukturere, og selge igjen om noen år.

- Hvorfor går Evry ut med denne beskjeden nå?

- Det blir kun spekulasjoner, men det ville være veldig naturlig å gå ut om de allerede er i en prosess med en aktør. Da ville en slik melding kunne utløse budkrig. Men det ville også være naturlig om det har vært en lekkasje, og at dette er et forsøk på å styre informasjonsstrømmen.

- Hva blir prisen?

- Hvis en sammenlikner med liknende oppkjøp i det siste, CGI/Logica for eksempel, vil det være naturlig med et salg rundt 19 kroner per aksje for Evry. Men det kan fint bli over 20 kroner, sier han.

Det vil i tilfelle prise Evry til rundt 8 milliarder kroner.

- Skjer dette, tror du? Blir selskapet solgt?

- Det er umulig å si. De kan backe ut også.

Oppkjøp Og Fusjoner