Xandros dreper Linspire

Xandros dreper Linspire

Den mest Windows-aktige Linux-distribusjonen får ikke lengre fortsette.

Både Xandros og Linspire er Linuxdistribusjoner som har mye til felles med Microsoft Windows.

Begge distribusjonene inngikk en kontroversiell patentavtale med Microsoft, begge koster penger og begge strever etter å tilpasse seg brukermiljøet i Windows mest mulig.

Med det opprinnelige navnet «Lindows» gikk Linspire så langt at de ble saksøkt av Microsoft og deretter tvunget til å endre navn på selskapet.

I slutten av juni i år ble Linspire kjøpt opp av Xandros og nå setter de nye eierne en stopp for den kommersielle driften av selskapet.

Døråpner

Gratisvarianten Freespire skal imidlertid få lov til å leve videre som Xandros community-variant. Den skal fungere som en døråpner for Xandros Desktop Professional, på samme måte som Red Hat benytter Fedora og SUSE benytter openSUSE til samme formål.

Freespire skal også tilbake til sine opprinnelige røtter i Debian, etter at distribusjonen i en tid har vært basert Ubuntu.

Både Xandros Desktop Professional og Freespire vil fremover baseres på Debian «Lenny», som lanseres som Debian 5 en gang i løpet av september.

Ifølge Linux.com skyldes beslutningen om å emigrere til Debian at Xandros ønsker en helhetlig og stabil kodebase for begge distribusjonene fremfor «bleeding edge»-teknologi

Xandros vil fortsatt forvalte og videreutvikle Linspires portalside Click'N Run (CNR) som gjør det enkelt å distribuere både åpen og kommersiell programvare til Linux-distribusjoner.