Xerox kjøper rådyr outsourcing

Xerox kjøper rådyr outsourcing

Legger 37 milliarder kroner på bordet for ACS. Aksjen stuper.

Xerox skal kjøpe Affiliated Computer Services (ACS) for 6,4 milliarder dollar, over 37 milliarder norske kroner.

Målet er å utvide forretningsområdet fra skrivere, kopimaskiner og dokumenthåndtering til å bli en betydelig tjenestetilbyder på flere felt. Avtalen vil tredoble Xerox-omsetningen fra tjenester fra 3,5 til 10 milliarder dollar.

- Fusjonen vil skape en ny type løsningstilbyder. Vi skal utvide virksomheten og forbedre vår vekst, sier administrerende direktør i Xerox, Ursula Burns.

Dårlig mottatt

Da nyheten ble kjent, falt Xerox-aksjen med 15 prosent på Nasdaq-børsen. Analytikere frykter at selskapene står for langt fra hverandre, og at oppkjøpet er et for stort sprang for Xerox.

ACS har tradisjonelt vært en leverandør av it-tjenester til finansnæringen, men har utvidet kundekretsen til også å omfatte helsevesen, utdanning og transport. 40 prosent av omsetningen hentes nå fra offentlig sektor. Selskapet er ikke spesielt godt kjent utenfor USA, 92 prosent av omsetningen genereres i hjemlandet. Til sammenligning henter Xerox 47 prosent av sine inntekter fra utlandet, og 33 prosent fra Europa.

Kjøper tjenester

Stadig flere maskinvareleverandører kjøper seg større på tjenester, der marginene er langt høyere. Oppkjøpet skjer bare en uke etter Dells kjøp av Perot Systems for 3,9 milliarder dollar. Forrige uke ble det også kjent at HP dropper EDS-navnet, tjenestedivisjonen som ble kjøpt for et år siden.

ACS skal foreløpig bestå som en selvstendig forretningsenhet og ledes av sin nåværende sjef, Lynn Blodgett. Det nye selskapet vil få hele 128.000 ansatte, hvorav 74.000 kommer fra ACS.

Oppkjøp Og Fusjoner