Oppklart: Origami, Intel etc.

Oppklart: Origami, Intel etc.

Cebit: De første tre modellene av Intel og Microsofts nye mini-pc ble lansert i dag.

Intel og Microsoft lanserte i dag de første tre pc-modellene basert på den nye formfaktoren, UMPC, eller ultramobil pc.  De to har vært sammen om dette et års tid, og prosjektet har vært kjent under kodenavnet Origami i noen uker nå.

Dette er oppklarerende, fordi Intel så sent som i går avviste at det var noen klar sammenheng mellom de nye konseptene Intel har vist fram på sin egen utviklerkonferanse og det mye omtalte Origami-prosjektet.

I dag sier de to at Microsoft har finjustert Windows XP Tablet for den nye mini-pc-en, som allerede har rukket å høste endel negativ omtale. Intel har ikke utviklet noen prosessor beregnet spesielt på den nye maskintypen.

En av de tre modellene, som alle er produsert av Samsung, har en 900 MHz Intel Celeron M-prosessor. Denne brikken er ment for mobile enheter, men ikke spesielt for ultramobile maskiner.

Tidobler yteevnen

En Intel-talsmann sa på Cebit i dag at selskapet tar sikte på tidoble yteevnen mini-pc-en, ikke minst gjennom bedre kjøling og lavere batteriforbruk.

Microsoft har brukt over et og et halvt år på å utvikle det spesialiserte, ultramobile operativsystemet, ifølge en talsmann for selskapet.

Tre produsenter viste frem sine  enheter på presentasjonen til Intel og Microsoft: Samung, Asustek og et selskap knyttet til China’s Founder Group.

 

Det virker som om det er stor fleksibilitet i forhold til funksjonene selskapene kan legge til produktene. De er ment å brukes som arbeids- og lekeenheter, med video og internett-funksjoner med trådløs støtte, både wlan og Bluetooth. Enhetene kan også støtte 3g hvis produsentene ønsker å legge til en slik funksjon.

 

Kamera

 

I tillegg kan produsentene legge til funksjoner som gjør sine egne produkter unike. Asustek har for eksempel et 1.3 megapiksel-kamera om bord.

 

Samsungs Q1 er rettet mot forretningsfolk og har en rekke nettverksmuligheter. Q1 kan kobles opp mot lan, wlan, Bluetooth og mobiltelefoner. En versjon ment for Sør-Korea inkluderer støtte for digital kringkasting.

 

Mange sammenligner disse produktene med tablet-pc-er. Samsung mener at forskjellen ligger i nettverksmulighetene. Selskapet er likevel usikker på hvor godt Q1 vil bli mottatt i markedet.

 

Samsung regner med å begynne å selge produktet i løpet av juni og Q1 vil koste rundt 1.000 euro.