Optimismen råder på Lotusphere

Optimismen råder på Lotusphere

6.000 deltakere er nå samlet på IBMs gigantarrangement Lotusphere. I år fikk vi oppleve et sjeldent aggressivt og ytterst optimistisk knippe toppledere under årets hovedsesjon.

ORLANDO (Computerworld.no): Rundt 90 nordmenn har tatt turen til årets Lotusphere i Orlando. I tillegg til representanter fra IBM, finner man en lang rekke kunder og forretningspartnere på deltakerlisten.

 

-- Dette er et godt sted for å utvide kontakten med både IBM og potensielle kunder, sier teknologisjef Bjørn Helge Kjøsnes i firmaet Correlate.

 

Programvarehuset, som i fjor ble kjøpt av Holmestrand-firmaet ITA (International Technology Alliance), er det eneste norske innslaget på årets utstilling. Selskapet utvikler løsninger for semantisk dokumenthåndtering, og har vært en godt besøkt stand i det enorme utstillingsrommet.

 

Aggressiv åpning

 

De seks representantene fra Correlate hadde det for travelt til å få med seg årets hovedsesjon, men vi andre fikk oppleve et sjeldent aggressivt og optimistisk knippe toppledere. Lotus-miljøet er som kjent preget av tette bånd og sterke følelser rundt programvaren, noe som også gjenspeilet responsen etter hvert som toppledelsen annonserte årets nyheter.

 

Tradisjonen tro hadde IBM leid inn en komiker for å åpne ballet. I år var det Jason Alexander, bedre kjent som George fra Seinfeld. Moralen i Alexanders tale var rimelig åpenbar, nemlig at ethvert monopol er til hinder for god markedsutvikling. Han sammenlignet it-bransjen med den amerikanske filmbransjen, som har blomstret etter at mindre og uavhengige filmselskaper har sluppet til der giganter som Warner Brothers og Universal tidligere hadde all makt.

 

-- 2005 har vært et fantastisk år for Lotus, åpnet programvaresjef Michael Rhodin. Han siktet først og fremst til meldinger om forbedret kundetilfredshet, generell vekst i Lotus-markedet og ikke til minst all programvaren som for tiden er under utvikling.

 

Som seg hør og bør ble vi presentert for en rekke nyheter i løpet av hovedsesjonen. Den første offentlige demonstrasjonen av nestegenerasjons Lotus Notes, som foreløpig har fått kodenavnet Hannover, høstet som forventet stor applaus. Brukergrensesnittet er drastisk endret fra tidligere versjoner, og det stilles enorme forventninger til produktet. Rhodin gikk så langt som å kalle det den viktigste Notes-utgivelsen noensinne.

 

Mer samarbeid

 

Ikke uventet var mye av oppmerksomheten rettet mot IBMs storsatsing på samhandlingsverktøyet som etter mye om og men har fått tilbake navnet Lotus Sametime. Sanntidskommunikasjon mellom bedriftsansatte står i høysetet, og Rhodin introduserte oss for Sametime versjon 7.5, som skal inneholde mer enn 100 nye funksjoner innen områdene direktemeldinger (Instant Messaging) og konferanse, deriblant VoIP, støtte for Apples Mac OS Tiger og Linux, samt utvidede muligheter for bruk av skreddersydde plug-ins.

 

-- Vi har vært ledende innen samhandling i 15 år, og vi gir oss ikke med det første, proklamerte Rhodin, til stor entusiasme fra de vel 6.000 tilreisende konferansedeltakerne. 

 

Som en viktig del av sin satsning på direktemeldinger har IBM inngått samarbeid med flere ledende aktører innen området. Samarbeidet har ført til at Sametime-brukere snart vil kunne koble seg til både AOLs og Yahoos omfattende nettverk. Ifølge Rhodin er det også inngått en intensjonsavtale med Google for å tilgjengeliggjøre kompatibilitet med nettverket Google Talk.

 

Sametime 7.5 er forventet i butikkene til sommeren. De neste versjonene av Lotus Notes og Lous Domino vil være tilgjengelig i løpet av 2007.