Optimister tross katastrofetall

Tandberg Data utvider sin produktportefølje til tross for meget svake økonomiske resultater. Ett større produktsortiment og lavere kostnader skal få Tandberg Data over kneiken.
Året 2002 ble nok en gang en nesestyver for Tandberg Data. Omsetningen gikk ned med 10,6 prosent og endte på 847 millioner kroner. Resultatet ble et tap på 245 millioner kroner etter driftstap, restruktureringskostnader og en skattekostnad knyttet til en utsatt skattefordel.

Til tross for utviklingen og nedgangen i markedets bruk av magnetbånd, fortsetter Tandberg Data å videreutvikle produktporteføljen og teknologien sin.

-- Det har vært en nedgang i volumet av magnetbånd på 40 prosent siden 2000. Det ble solgt 4,3 millioner stasjoner i 1999. Det ble solgt 2,4 millioner stasjoner i 2002, hevder Jack Robinson, markedsføringsdirektør i Tandberg Data.

Siden årtusenskiftet har lagringsmarkedet for frittstående magnetbåndstasjoner vært flatt. Nå kjøper kundene nærmest hva de minimum må ha, ikke hva de virkelig trenger.

Fortsetter

Tandberg Data fortsetter å satse på sin egen teknologi SLR (Scalable Linear Recording), en videreutvikling av den tidligere industristandarden QIC (Quarter Inch Cartridge). SLR er magnetbånd for sikkerhetskopiering og lagring. Pris/ytelsen er Tandberg Datas styrke.

-- SLR kommer på rundt 1.750 dollar, som er rundt halvparten av de større konkurrentene DLT og LTO, hevder Jack Robinson.

Fordelen til SLR er to spoler, ulempen er bredden på båndet som bare er 6,35 millimeter. At Tandberg Data kan lagre 50 GB på båndet vitner om avansert teknologi.

-- Kundene som benytter SLR, kaller vi 8SLR-lovers8. Så lenge vi kommer ut med nye versjoner av SLR, vil de fortsette å benytte teknologien, sier Jack Robinson.

Tandberg Data har gjort en betydelig utviklingsinnsats de seneste ti årene på SLR. For ti år siden var det vanlig med 150 MB i den samme kassetten som Tandberg Data nå lagrer 50 GB. Den gangen ble båndet mye brukt til distribusjon av operativsystemet Unix.

Til tross for de dårlige utsiktene fortsetter Tandberg Data å videreutvikle produktene sine. 50 millioner kroner ble brukt på produktutvikling i 2002. Senere i år skal SLR 140 lanseres, en stasjon som skriver 70 GB på båndet. Til neste år skal SLR 200 introduseres.

Spørsmålet er bare om kvaliteten er god nok på introduksjonstidspunktet. Tidligere generasjoner av SLR har blitt utsatt.

Utvider

Konsolideringen av tjenestemaskiner fører til nye utfordringer for Tandberg Data. Det krever andre typer bånd og andre typer produkter. Frittstående stasjoner blir for spedt. Automatladere med magasin av bånd er et minimumskrav, magnetbåndbiblioteker mer og mer interessant.

Derfor har Tandberg Data inngått et enda tettere samarbeid med Quantum og blitt hoveddistributør i Skandinavia for alle Quantums produkter. Tandberg Data leverer derfor ATL M1500, M2500, P4000 og P7000. ATL er Quantums datterselskap som har spesialisert seg på biblioteker.

-- Tandberg Data har gjort et bra trekk. Ved å distribuere alle produktene til Quantum blir Tandberg Data en fullverdig leverandør av lagringsprodukter, sier Tom Christensen, daglig leder i Four Leaf Technologies A/S.

Four Leaf er Tandberg Datas hoveddistributør på det nordiske markedet. Særlig i Danmark og Norge har Tandberg Data et godt innarbeidet merkevarenavn.

-- Vi har allerede solgt M1500 til norske kunder, fortsetter Tom Christensen.

Tiltro

Four Leaf har virkelig tiltro til Tandberg Data. Salget av SLR går fortsatt godt. Forhandlerne vet å verdsette produktene.

-- Forhandlerne synes SLR-tilbudet er enkelt og greit. De vet det er kvalitet med lite problemer, fremhever Tom Christensen.

At det er rimelig god kvalitet kan Tandberg Data takke IBM for, som satte dem kniven på strupen for å få opp kvaliteten. IBM har siden vært Tandberg Datas største kunde og fortsetter å bruke Tandberg Datas mest avanserte SLR-enheter.

Automatladere er blitt et systemprodukt som tar seg opp. For en tjenestemaskin kan en automatlader sørge for fullstendig sikkerhetskopiering, for ofte er det ikke mer en fire platelagre. Det er på DLT at Tandberg Data satser på automatladere med inntil åtte bånd. Dermed kan en fullstendig kopi av alle data foretas.

For sikkerhetskopiering for flere tjenestemaskiner er bibliotekene M1500 og M2500. Begge tar de to konkurrerende båndene SDLT og LTO. SDLT er på 110 eller 160 GB. LTO er på 100 GB. Senere i år vil sannsynligvis LTO 2 på 200 GB inngå i bibliotekene.

Halvparten

-- Rundt halvparten av markedet for automasjon er DLT, den andre halvdelen er LTO. Da er det kjekt at Quantum støtter begge, fremhever Jack Robinson.

M1500 har to båndstasjoner og 25 båndplasser. Denne enheten kan bygges ut med ni ekstra M1500 biblioteker for totalt 250 bånd og ti stasjoner. M2500 har inntil seks stasjoner og rommer 100 bånd. Denne kan bygges ut med ytterligere to biblioteker for maksimalt 18 stasjoner og 300 bånd.

Teoretisk får M1500 da en overføringskapasitet på 1,2 TB per time forutsatt at nettet kan mate systemet med data. Tilsvarende er kapasiteten 1 TB for M2500 i maksimal utgave.

Med disse produktene håper Tandberg Data å være et alternativ til magnetbåndbibliotekene til de andre konkurrentene på markedet som eksempelvis Storagetek og Qualstar.

Fremtid

Men dagens teknologi er ikke alt. Gjennom datterselskapet O-Mass utvikler Tandberg Data en lagringsteknologi som skal overgå konkurrentene ved introduksjonstidspunktet som nå er satt til 2005.

Målet er 1,2 TB med 64 MB per sekund overføringshastighet. Det skal brukes magnetisk skriving av data og optisk lesing. O-Mass har derfor inngått et nært samarbeid med media-produsenten Imation som produserer dagens SLR-bånd. Samarbeidet er så nært at Imation har gått inn med kapital og vil eie tolv prosent av selskapet.

Tandberg Data ser at bånd mer og mer blir for arkivering, ikke bare for beredskap. Platelager er derfor interessant. Quantum har løsninger. Et amerikansk datterselskap av Tandberg Data har også tilsvarende. Det er NAS-markedet som frister.

Etter at ISCSI ble godkjent i februar vil det være mulig å sette opp raske lagringsnett mellom tjenestemaskinene hvor data overføres med IP-protokollen uten særlig kapasitetsforingelse.

Det forutsetter Gigabit Ethernet med tilhørende svitsjer, nettverkskort i tjenestemaskinene som bearbeider IP-protokollen og store datablokker, såkalte Jumboframes på 9.000 B.