Sony med optisk backup

Sony med optisk backup

Selskapet går mot strømmen, lanserer optiske kassetter.

Tidligere brukte man gjerne cd-er og dvd-er til backup om man ville spare penger. Hadde man budsjetter til det, valgte man backup på tape, som var dyre og trege - men også regnet som meget sikre og som rommet store mengder data.

Nå om dagen benytter man i de fleste tilfeller heller lagringsløsninger basert på harddisker og raid-systemer. Man får mye lagring til en relativt grei penge, og med raid får man god sikkerhet.

Sony melder nå at de i løpet av året vil slippe en ny lagringsløsning som virker litt som en blanding av optisk og tape. Selskapets nye system er basert på optiske plater plassert inne i vann- og støvavstøtende kassetter.

Selskapet har enn så lenge ikke sagt noe om hva slags optiske plater som befinner seg inne i kasettene, men ser man på lagringskapasiteten - som er fra 300 gigabyte til 1,5 terabyte - er det nærliggende å tro at det dreier seg om Blu-ray av typen BD-RE XL4. Disse platene lagrer data i fire lag og har plass til 128 gigabyte.

Den nye lagringsløsningen går under navnet Optical Disc Archive, og tanken er at systemet skal tilby sikker lagring over lang tid. Kasettene er 2,5 centimeter tykke og skal tåle både tidens tann og en del ytre påkjenninger.

Selve backup-stasjonen kan kobles til pc-en via usb 3.0. Hvordan skrive- og lesehastigheten er sammenlignet med harddiskløsninger, sier Sony ikke noe om, men vi antar at det ligger på samme nivå som for Blu-ray-brennere - ca 50 megabyte per sekund.

Sony Optical Disc Archive skal være klar for salg til høsten. Selskapet har så langt ikke sagt noe om pris.