Oracle innser viktigheten av Microsoft

Oracle innser viktigheten av Microsoft

Oracle jobber intenst med å ha et spennende arkivtilbud for virksomheter med Microsoft Windows Server.
-- At Microsofts neste generasjon database er blitt forsinket, er ingen ulempe, sier Harald Løvvik, markedsdirektør i Oracle.

Neste generasjon av Microsofts database SQL Server betegnes Yukon og kommer sannsynligvis på markedet sommeren 2005. Det er en tredje betatest Microsoft vil ha gjennomført før databasen slippes.

32 bit problematisk

-- Mange kunder begynner å bli fulle på 32 bit SQL Server på Microsoft Windows, fremhever David J. Colello, teknisk konsulent på Oracle for Windows.

Colello har jobbet med Microsofts programvare i mer enn ti år og understreker at Microsofts kunder er viktige for Oracle.

At 32 bit begynner å bli et problem understrekes av det amerikanske forsikringsselskapet First American Title Insurance som har 10.000 ansatte fordelt på 1.200 kontorer.

En reindeksering av forsikringsselskapets SQL Server tar nå 14 timer, ifølge it-direktør Larry Godec. Reindeksering er nødvendig med jevne mellomrom når databasetabellene vokser, for å unngå lange søketider.

Markedsanalyser viser at Microsofts maskinmiljøer Windows Server vokser mens konkurrenten Unix i sine mange tapninger, taper. Fortsatt er Unix størst i omsetning, men i praksis er Unix og Windows Server likeverdige med 40 prosent hver. Linux har kapret ti prosent, mens alle andre til sammen utgjør de resterende ti prosent.

Ønsker alternativer

Toppsjef Larry Ellison har fremhevet rimelige 32 bit Intel-baserte tjenestemaskiner med Linux som det beste alternativet for Oracles database Oracle 10g. Det forutsetter mulighet til å fordele oppgavene på de mange tjenestemaskinene.

-- Kundene kan 8skalere ut8, men mange ønsker seg en stor felles maskin, fortsetter David J. Colello.

En stor maskin krever mer enn 32 bit for mange større kunder og det er disse Microsoft setter sin lit til, for å ta ytterligere markedsandel fra Unix. Derfor har Oracle jobbet aktivt med å skape en enhetlig programkode for Microsoft-miljøer.

-- Vi har en ren kode. Å skifte fra 32 til 64 bit er bare å forandre fem til ti filer. Vi har tre versjoner på Itanium, understreker David J. Colello.

Foreløpig er Oracle 9i tilpasset 64 bit Itanium for Windows Server 2003 og Windows XP. I tillegg leveres Oracle 10g for HP-UX og Linux for Itanium.

-- Akkurat nå er Oracle 10g ferdig for 32 bit, forteller Harald Løvvik.

Det betyr at Oracle 10g, den nyeste versjonen av databasen kan kjøre på datamaskiner med Intel Xeon. Det skal også bety at en 64 bit versjon for Itanium er like om hjørnet.

Halvert ressursbehov

-- Det er ikke mye arbeid å tilpasse Oracle 10g til 64 bit, men det krever testing. Vi har kunder som forlanger at 10g må virke på NT. De vil ikke skifte, påpeker David J. Colello.

Tester Oracle har utført viser at en applikasjon som beslagla 45 prosent av kapasiteten på en tjenestemaskin med fire Intel Xeon, bare krevde 20 prosent bearbeidingskapasitet på en tilsvarende maskin med Itanium.

Samtidig gikk responstiden for applikasjonen mot brukerne i snitt ned fra 2,27 sekunder til 1,16 sekunder.

-- SAP 8pusher8 oss. De har kunder på Oracle 9i som vil ha 64 bit. Datavarehus virker ikke med store 8Querys8 mot Xeon. På Itanium virker det direkte, understreker David J. Colello.

8Querys8 er alt fra enkle forespørsler til avanserte søk etter data. For AMDs 64 bit prosessor Opteron drar Microsoft ut introduksjonen av Windows Server. Først på slutten av året vil Microsoft introdusere en virkelig versjon, men kunder kan prøve ut betaversjonen.

-- Store 8Cacher8 er kritiske for 8OLTP8 AMD har ikke store 8Cacher8, påpeker David J. Colello.

Jevne ut

Cacher eller hurtigbufre sørger for å jevne ut hastighetsforskjellen mellom minnet og prosessorhastigheten. Det er viktig for 8OLTP, Online Transaction Processing8 for eksempel føring av bilag og notering av ordrer.

Intel har inntil 4 MB andre nivås buffer på Xeon og 6 MB på Itanium. AMD Opteron har bare en brøkdel. Til gjengjeld blir prosessoren mye rimeligere.

Intels toppmodeller med største buffer og høyeste klokkefrekvens har et kostnadsnivå som om antallet prosessorer bare vil være en brøkdel av hva som virkelig produseres. Oracle 10g som er her for 32 bit, og som sannsynligvis kommer i løpet av mars for 64 bit, vil sette en ny standard for brukervennlighet for fagfolkene.

-- Oracle 10g vil gi mer assistanse for å konfigurere, oppgradere, sette opp og migrere data. Vi bruker SQL Server som et eksempel på hvordan installering skal gjøres på alle operativsystemene, forklarer David J. Colello.

Oracle 10g for Microsoft Windows kan ikke være vanskeligere å starte enn Microsoft SQL Server. Kunnskapen fra 10g for Windows utnytter Oracle for å forbedre igangkjøringsprosedyrene for de andre versjonene av Oracle 10g, eksempelvis for IBM AIX.

-- Vår base er mye mer tilpasset XML enn SQL Server. .NET har en omgivelse som er tilpasset utviklere på Oracle. Folk vet at Oracle kan skalere, avslutter David J. Colello.