Oracle kommer med gratis database til nyttår

Oracle vil levere en gratisversjon av sin database for å konkurrere hardere i den nedre delen av markedet.

Oracle har lagt ut en betaversjon av Oracle Database 10g Express Edition for 32-bits Windows-systemer og Linux-distribusjoner. Programvaren kan lastes ned gratis for utviklings- og begrenset produktsjonsbruk. Databasen kan også distribueres fritt med tredjepartsprodukter fra ISVer, ifølge Oracle.

Selskapet håper å trekke til seg nye brukere ved å tilby dem en gratis "start database", ifølge Oracle. I tillegg til utviklere ønsker Oracle å fange flere programvareselskaper, opplæringsinstitusjoner og studenter.

 

Gratis nå, betal senere

Det er hovedsaklig utviklingsformål databasen myntes på. Satt ut i livet som en produksjonsdatabase har den begrensninger. Den kan brukes som en reell produksjonsdatabse, men er begrenset til 4 GB data og 1 GB internminne, og kan bare benytte en prosessor per server, ifølge Oracle.

Produktet er tuftet på samme kodebase som Oracles 10g database, men det er fjernet noen opsjoner. Men applikasjoner som benytter gratisversjonen kan sømløst bruke betalversjonen når en oppgradering eventuelt er nødvendig på grunn av voksende datamengde.

Oracle håper brukerne vil prøve gratisversjonen og deretter oppgradere til betalte Oracle-produkter hvis dataadministrasjons-behovene vokser utover rammene til gratisversjonen, skriver IDGs nyhetstjeneste.

 

Kampen mot Microsoft

Oracle er fremdeles nummer en i markedet for relasjonsdatabaser, og hovedrivalen er IBM. Men Microsofts SQL Server har vunnet grunn raskt, ifølge analytikere, og open source-rivalen MySQL er også i ferd med å få opp farten.

Microsoft skal snart lansere oppgraderingen SQL Server 2005, og 2005-familien omfatter også en begynnerdatabase som heter SQL Server Express som i likhet med Oracles nye database er gratis, men med begrenset bruk som produksjonsdatabse.

- Oracle får nå et alternativ for kunder som vurderer SQL Server Express, sier senioranalytiker Donald feinberg i Gartner.