Oracle vil ha egen Linux

Larry Ellison vurderte å kjøpe Novell eller Red Hat, men syntes det ble for dyrt. Nå vil han ha sin egen Linux-distribusjon.

For en drøy uke siden ble det kjent at Linux-distributøren Red Hat kjøper mellomvare-leverandøren JBoss. Dette trekket har vakt en viss oppsikt, fordi Red Hat med applikasjonsserveren fra JBoss vil konkurrere med Oracle og IBM.

En konsekvens kan være at det derfor blir vanskeligere for de to gigantene å samarbeide med Red Hat. Særlig Oracle har lenge samarbeidet med Red Hat, men det kan bli vanskeligere etter oppkjøpet av JBoss. IBMs Websphere-programvare dekker også mange av de samme behovene som JBoss.

Full pakke

Det tok ikke så lang tid før Oracle kom med et mottrekk, i alle fall på papiret. I et ferskt intervju med Financial Times forteller konsernsjef Larry Ellison at han har vært inne på tanken om å kjøpe et Linux-selskap, men kom fram til at dette var sløs med tid.

- Jeg kan ikke se for meg hvordan vi skulle kunne kjøpe Red Hat. Jeg har ingen planer om å punge ut fem, seks milliarder dollar for noe som til de grader kan strykes fra kartet, sier Ellison til Financial Times.

Han understeker at det samme gjelder for Novell. Samtidig røper Ellison at han nå vurderer å bygge en egen versjon av Linux.

- Jeg skulle gjerne hatt en komplett stakk. Vi mangler et operativsystem. Det virker fornuftig av oss å vurdere Linux-distribusjon og -støtte.

Den komplette stakken Ellison snakker om, omfatter operativsystem, database, mellomvare og applikasjoner. Etter uttalelsene i Financial Times å dømme, går Oracle-sjefen nå for hele spekteret.

- For dyrt

Ellison hevder at Oracle gjerne skulle hatt JBoss, men at han ikke var villig til å betale like mye som Red Hat for selskapet.

Flere analytikere har midlertid uttalt at det var JBoss selv som foretrakk Red Hat, siden applikasjonsserveren deres har større mulighet for å overleve hos Red Hat enn hos Oracle.