Klar for Ios 9?

IOS 9: Kraftigere flerbruk, mer kunstig intelligens i kulissene.

Klar for IOS 9?

Bedre basisfunksjoner, mer multitasking og innebygget kunstig intelligens er stikkordene for Apples nye operativsystem for mobile enheter.

Onsdag 16. september slippes nyeste versjon av Apples operativsystem for mobile enheter, Iphone og Ipad. Oppdateringen er gratis. Er du klar?

Siri i bakgrunnen

De feteste nyhetene i IOS 9 knytter seg til Siri, som har fått vesentlig forbedret kunstig intelligens og som kjører i bakgrunnen.

Vi kan glede oss over å ha fått støtte for norsk bokmål, men selv om du ikke snakker til Siri så er det en funksjonalitet du uansett vil ha glede av gjennom nummeroppslag i eposter, intelligente søk og lenker til innhold i andre apper, kalkulatorfunksjoner og aksjekurser rett i søkefeltet samt valutakurser. 

Bonus-batteritid

Dersom det skulle røyne på med batterikapasiteten, har Apple et ess oppe i ermet - Low Power mode. Her skal det være mulig å skvise ut en ekstra times bruk på bekostning av en nedskalering av hele systemet. Men du vil altså fremdeles kunne bruke telefonen - og det er bedre enn ingen telefon.

Løsningen er ment som en nødløsning, og man oppfordres til å finne korteste veien til en ladestasjon.

Systemapps

Apples app Newsstand for digitale magasiner og aviser slo aldri riktig an, og fases nå ut. Innhold som ligger i denne spesialmappen går over til å bli vanlige apper i en vanlig mappe.

Som erstatning lanserer Apples en News-app som leverer aggregert innhold, med Apple som kurator. Ikke ulikt det Google gjør. News er foreløpig kun tilgjengelig i USA. Skulle du ønske det kan du endre system-innstillingene til USA for å få News du også, men da må du ta til takke med miles og Fahrenheit… 

Også appen Passbook endres, og blir nå hetende Wallet. Grunnen er selvfølgelig utbredelsen av Apple Pay-betalingsløsningen, og Wallet samler alle betalingskort der i tillegg til medlemskort og fordelskort. Apple Pay er foreløpig ikke lansert i Norge, men flere flyselskaper har apper som lagrer boarding-kort til Passbook (og nå Wallet). Det samme gjelder enkelte løsninger for elektroniske billetter til arrangementer.

Apples kartapp ser også nytt innhold gjennom integrasjon av kollektiv-trafikk og sanntidsdata for denne - men kun i utvalgte byer. Vi håper dette blir å se også for norske byer og regioner der elektronisk informasjon er tilgjengelig, og om ikke annet vil du kunne dra nytte av dette på utenlandsopphold, som for eksempel i London.

Apple lanserer også en forbedret Notes-app, med funksjonalitet som utfordrer Evernote eller Skitch og OneNote. Innhold synkroniseres på tvers av enheter, og også mot Mac.

Også Icloud-tjenesten til Apple får mer oppmerksomhet, med egen app. Og ikke minst med funksjonalitet som gjør at filer kan redigeres fra ulike applikasjoner.

Tidligere hadde apper bare tilgang til eget innhold i en sikker sandkasse på app-basis, men nå kan altså filer nås på tvers av applikasjonene. Nå minner IOS mer om et tradisjonelt, filbasert operativsystem (dersom man skulle ønske det).

Ipad-funksjoner

Ikke minst Ipad-eiere kan glede seg over en rekke forbedringer i Ios 9, som for eksempel muligheten for å kunne kjøre video i bilde-i-bilde-vindu over andre apper. 

Eller mulighet for å skli inn andre apper sideveis uten å miste fokus fra hovedappen, såkalt Slide Over. Også Split View, som deler skjermen i midten mellom to apper, gjør at man kan ha to ulike innholdskilder synlige samtidig - dersom du faktisk klarer multitasking selv!

Og Ipad-brettene vil også kunne dra nytte av de nye QuickType-tastaturene som gjør at man kan velge tekst med to fingre som man sklir over tastaturet.

I tillegg er det også nye hurtigknapper for tekstformatering i QuickType-oppsettene samt mulighet for tastatursnarveger ved bruk av eksterne tastaturer. Foreløpig finnes ikke støtte for norsk i QuickType.

Du kan lese mer om IOS 9 hos Apple her.

Installasjon

Aller først gjelder det å sjekke om du har en kvalifiserende enhet. Alle Iphone, Ipod Touch og Ipad-modeller som kan kjøre IOS 8 kan kjøre Ios 9. Dette gjelder helt tilbake til Iphone 4s og fremover, Ipad 2 og senere, Ipad Air og senere, Ipad mini og senere, Ipad Pro (skulle du ha den) og dessuten Ipod Touch 5. generasjon.

Systemprogramvare-oppdateringene finner du som vanlig under Innstillinger… og Generelt. Et lite ikon med en tallindikator vil fortelle deg om oppdateringer som er tilgjengelige for nedlasting eller installasjon.

Husk selvfølgelig å ta sikkerhetskopi av enheten, enten mot skyen eller via kabel mot Itunes på en datamaskin. Apple har jobbet intenst med å gjøre nedlastingen mindre og også lettet behovet for fri plass på enhetene tilsvarende.

Du vil få beskjed dersom du har for lite plass tilgjengelig. Bilder og musikk kan med fordel flyttes over til Icloud, og det samme gjelder apper (faktisk skal IOS-installasjonen selv kunne av-installere apper og senere re-installere disse etter oppdateringen).

Og har du en Android-telefon, lanserer Apple en egen app for å hjelpe deg å flytte både personlig informasjon og kvalifiserende apper over til en ny Iphone.

Revidert 17.09. for å gjenspeile at Siri offisielt er tilgjengelig på norsk i endelig versjon av IOS 9 samt at News-appen foreløpig kun er tilgjengelig i USA. 

Les om: