Overlater it-sikkerheten til andre

Overlater it-sikkerheten til andre

Frykt for datavirus og industrispionasje gjør at stadig flere bedrifter lar eksterne drifte sikkerheten i datamaskinene og e-postsystemene sine.

Innen fire år kommer dette markedet til å omsette for over 9 milliarder kroner i Europa.

En fersk undersøkelse fra analyseselskapet Radicati Group konstaterer at det europeiske markedet for e-postsikkerhet er i stor vekst. I dag omsetter dette markedet for 5,3 milliarder kroner årlig. Innen 2009 spås den årlige omsetningen å ha nådd 9,1 milliarder kroner.

- Det er stor etterspørsel etter slike tjenester i dag, og særlig det norske markedet for små og mellomstore bedrifter er på glid. Disse har tradisjonelt installert et tilfeldig innkjøpt antivirusprogram, og deretter glemt hele greia. Nå blir stadig flere oppmerksomme på at de har et stort sikkerhetsbehov, ofte etter at de er blitt utsatt for et virus eller et hackerangrep, sier Knut Øyvind Blystad-Dammen, administrerende direktør i it-sikkerhetsselskapet Protego.

Farlig hjemme-pc

Svært mange arbeidstakere har hjemmekontor eller tar med seg arbeid hjem. Dette er også en sikkerhetstrussel for bedriften. En undersøkelse fra Mamut viser at 80 prosent av pc-er har virus eller spyware som kan smitte over til bedriftens systemer, hvis man ikke er beskyttet, skriver Pressekontoret i en melding.

- Derfor er det viktig at de samme sikkerhetsløsningene også er tilgjenglige for de ansattes hjemme-pc, forteller Blystad-Dammen.

Fra nerd til bande

Blystad-Dammen tror den nye trenden med outsourcing av sikkerhet har to hovedårsaker:

- For det første er dette del av en større trend innen forretningsdrift, der bedrifter ønsker å bruke mer tid på sine kjerneoppgaver. Dessuten blir stadig flere bedrifter straffet for å slurve med sikkerheten. Mens datanerden på gutterommet utgjorde den største sikkerhetstrusselen for bare noen år siden, er det i dag organiserte bander som står bak mange av angrepene, sier han.